Nedelja,
6. 4. 2014,
15.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina umor

Natisni članek

Nedelja, 6. 4. 2014, 15.40

8 let, 3 mesece

Proruski protestniki zasedli upravne stavbe, pogrešanega novinarja našli mrtvega (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Proruski protestniki so kljub močni prisotnosti policistov vdrli v poslopje lokalnih oblasti v Donecku na vzhodu Ukrajine, pred katero se je zbralo več sto ljudi.

Nekateri protestniki so obmetavali okna in ukrajinsko zastavo zamenjali z rusko, varnostne sile pa so proti izgrednikom uporabile vodni top. Na Leninovem trgu v središču Donecka se je pred tem zbralo okoli 2000 proruskih protestnikov, ki so mirno zahtevali priključitev k Rusiji po vzoru polotoka Krim. Podoben protest je potekal tudi v Harkovu, kjer so prav tako zavzeli vladno poslopje.

V mestu Lugansk, ki leži ob meji z Rusijo, pa je skupina ljudi napadla lokalni urad ukrajinske varnostne službe SBU. Protestniki naj bi podrli vrata in metali dimne bombe ter kamenje. Po navedbah lokalnih medijev naj bi bili pri tem ranjeni dve osebi.

Protestniki zahtevajo priključitev k Rusiji SBU je sicer tam v soboto prijela 15 oboroženih moških, ki naj bi zavzeli državna poslopja. Za zdaj sicer ni jasno, ali gre za proruske aktiviste.

V Donecku in drugih mestih na vzhodu Ukrajine, kjer živi veliko Rusov, se že vse od padca proruskega režima v Kijevu vrstijo demonstracije. Protestniki zahtevajo odcepitev od Ukrajine in priključitev k Rusiji.

V Donecku je bilo vroče: