Ponedeljek,
19. 8. 2024,
10.56

Osveženo pred

23 ur, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,23
Sicilija Italija jadrnica pomorska nesreča

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 10.56

23 ur, 9 minut

Pri Palermu potonila jadrnica: ena smrtna žrtev, pogrešan britanski Bill Gates #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,23

Ob obali Porticella v bližini Palerma v Italiji je v jutranjih urah potonila 56 metrov dolga jadrnica, potem ko je območje v neurju zajela vodna tromba. Na krovu jadrnice je bilo 22 ljudi, 15 jih je rešila obalna straža, šest pa jih še vedno pogrešajo, med njimi je tudi britanski tehnološki bogataš Mike Lynch. Med iskanjem so že našli truplo enega od potnikov.

Luksuzna jadrnica Bayesian je potonila med 4. in 5. uro, ko je območje zajelo močno neurje. Potapljači so se prebili do jadrnice, ki je trenutno na globini okoli 49 metrov. Pri iskanju pogrešanih jim pomagajo tudi plovila obalne straže in dva helikopterja.

Na krovu jadrnice je bilo 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, med katerimi je bil tudi otrok, ki so ga z mamo odpeljali v otroško bolnišnico v Palermu. V bolnišnice so skupno odpeljali osem potnikov.

Potniki na ladji, ki je plula pod britansko zastavo, so bili večinoma iz Velike Britanije, na krovu pa so bili med drugim tudi Novozelandec, moški iz Šrilanke, Irec in dva potnika z britansko-francoskim državljanstvom.

Med pogrešanimi je po podatkih civilne zaščite tudi britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, ustanovitelj mednarodnega računalniškega podjetja Autonomy. Njegovo ženo so rešili. 59-letnega podjetnika, znanega tudi kot britanski Bill Gates, so nedavno v ZDA oprostili v primeru goljufije.

Mike Lynch. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na slabo milijardo evrov. | Foto: Reuters Mike Lynch. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na slabo milijardo evrov. Foto: Reuters

Po navedbah prič je bila jadrnica nedaleč od pristanišča Porticello, ko se je razbesnelo močno neurje. Na jadrnici je potekala zabava, ki je trajala dolgo v noč. Domnevajo, da so bile pogrešane osebe v času nesreče v kabinah in niso mogle pravočasno oditi na varno.

Zadar
Novice V Zadru ponoči z jadrnice reševali deset Slovencev #video
Jadrnica SailGP
Sportal Drama na morju: najprej se ognili trku, nato se mojstrsko rešili #video
Prevrnjena jadrnica
Novice V Piranu se je ponoči prevrnila jadrnica, na kateri sta bili dve osebi #foto
neurje, poškodovana jadrnica
Novice Neurje: pri Pagu rešili posadko poškodovane jadrnice, med njimi tudi Slovenka
jadrnica, nesreča
Novice V nesreči jadrnice na Portugalskem tri smrtne žrtve