Četrtek,
10. 10. 2024,
6.24

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

srečanje predsednica Nataša Pirc Musar

Četrtek, 10. 10. 2024, 6.24

1 dan

Predsednica Pirc Musar v Krakov na srečanje predsednikov držav skupine Arraiolos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Nataša Pirc Musar | V Krakovu se bodo poleg Pirc Musar na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude mudili tudi predsedniki Avstrije, Bolgarije, Estonije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije, Portugalske in Slovaške. | Foto STA

V Krakovu se bodo poleg Pirc Musar na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude mudili tudi predsedniki Avstrije, Bolgarije, Estonije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije, Portugalske in Slovaške.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se bo danes in v petek v Krakovu udeležila srečanja predsednikov držav skupine Arraiolos, na katerem bodo v prvi vrsti razpravljali o vprašanjih evropske varnosti. Beseda bo tekla tudi o sodelovanju med EU in ZDA, širitvi Evropske unije in zagotavljanju njene energetske varnosti.

Osrednja tema 19. srečanja skupine Arraiolos v Krakovu na Poljskem so "obeti za poglobitev transatlantskih odnosov v času globalnih izzivov in groženj", so sporočili iz urada predsednice.

V luči vojne v Ukrajini bodo predvidoma v ospredju vprašanja evropske varnosti, predsedniki pa bodo med drugim razpravljali tudi o tesnejšem sodelovanju med EU in ZDA, širitvi Evropske unije in njenem sodelovanju pri obnovi Ukrajine ter zagotavljanju energetske varnosti EU ob spoštovanju načel pravičnega prehoda.

Kdo vse se bo udeležil srečanja? 

V Krakovu se bodo poleg Pirc Musar na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude mudili tudi predsedniki Avstrije, Bolgarije, Estonije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije, Portugalske in Slovaške. Članice skupine so sicer še Finska, Irska in Malta.

Srečanja predsednikov držav skupine Arraiolos, ki letno potekajo v eni od sodelujočih držav, so pomembna in obenem redka priložnost za neformalno razpravo na najvišji ravni o razmerah v EU in svetu ter reševanju aktualnih izzivov.

Zadnje srečanje je potekalo oktobra lani v Portu. Predsednica je na njem med drugim podprla prizadevanja za pravičen in trajen mir v Ukrajini. Poudarila je tudi nujnost enotnega in takojšnjega ukrepanja glede izrednih podnebnih razmer.

Naslednje srečanje skupine bo prihodnje leto gostila Madžarska.

Volodimir Zelenski, Dubrovnik
Novice Zelenski: Vojna v Ukrajini bi se lahko končala do prihodnjega leta
Diamantni maturanti
Novice Kdo so ta dekleta in fantje?