Petek,
2. 8. 2024,
6.53

Osveženo pred

58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28
gasilci Dalmacija požar

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 6.53

58 minut

Požar v Dalmaciji iz malomarnosti povzročil čebelar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28
Požar Dalmacija | Gasilcem pri gašenju pomagajo kanaderji.  | Foto Pixsell

Gasilcem pri gašenju pomagajo kanaderji.

Foto: Pixsell

V Dalmaciji se še vedno borijo z več požari. Požar na območju Tučep je še vedno aktiven. Tam so na terenu gasilci iz vse občine, požar pa je iz malomarnosti povzročil tamkajšnji čebelar, ki je bil zaradi tega ovaden. V Vrsinah pri Trogirju gori od torka popoldne in tu gre za odprt in slabo dostopen teren, ki gasilcem otežuje gašenje. Tudi požar na območju Skradin – Ićevo je še vedno aktiven. Ogenj je zajel makijo, nizko rastlinje in borov gozd na površini več kot tisoč hektarjev. 

Sinoči je bilo stanje nekoliko boljše na območju Tučep, a to za zdaj ne pomeni veliko. Gasilci poskušajo zaustaviti ogenj, ki se spušča z Biokova, da se ne bi spustil proti Tučepim. Po nekaterih ocenah je zgorelo 900 hektarjev površine, od tega okoli sto hektarjev površin v naravnem parku Biokovo, kjer gori stoletni gozd avtohtonega dalmatinskega črnega bora.

Posledice uničenja | Foto: Pixsell Posledice uničenja Foto: Pixsell

Gasilci so na pogorišču dežurali vso noč. Bojijo se, da bi zapihal jugo, kar bi povzročilo nove težave.

Medtem na pomoč v Dalmacijo prihajajo gasilci drugih delov Hrvaške – iz Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske in Varaždinske županije. Gasilci in oprema so nameščeni v Gasilskem domu v Vučevici, od koder jih po potrebi razporejajo na posamezna požarišča.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Na Zahodnem Balkanu divja več požarov

Po Zahodnem Balkanu se spopadajo s številnimi požari. V Črni gori je aktivnih več požarov, tudi na območju Podgorice, a hiše niso ogrožene. V BiH so hiše pred ognjem branili pri Mostarju, v Srbiji pa so v četrtek omejili požar, ki se je razširil iz Severne Makedonije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požar Dalmacija
Novice Brutalni prizori: "Turisti ne bežijo zaradi požara, ampak ker nimajo interneta" #foto #video