Ponedeljek,
4. 1. 2021,
7.40

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

4

Natisni članek

Tokio Japonska Koronavirus

Ponedeljek, 4. 1. 2021, 7.40

3 leta, 3 mesece

Johnson napovedal ustavitev javnega življenja v Angliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

4

cepivo oxford | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je danes napovedal popolno ustavitev javnega življenja v Angliji, da bi tako zajezili širjenje epidemije bolezni covid-19. Omejevalni ukrepi bodo začeli veljati v sredo, je Johnson po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v televizijskem nagovoru. V Avstriji so medtem potrdili britanski sev novega koronavirusa.

Med ukrepi je tudi zaprtje šol, ustavitev javnega življenja pa bi lahko trajala do sredine februarja, še poroča AFP.

Že pred tem je ustavitev javnega življenja napovedala Škotska, tam jo bodo uveljavili s torkom, trajala pa naj bi do konca januarja, piše STA.

V Veliki Britaniji so sicer danes začeli množično cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu s cepivom švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in britanske univerze Oxford. Prvi odmerek tega cepiva je prejel 82-letni dializni bolnik Brian Pinker iz Oxforda.

"Zelo sem zadovoljen, da sem danes prejel cepivo proti novemu koronavirusu in zares sem ponosen, da so ga odkrili v Oxfordu," je ob cepljenju povedal 82-letnik. Danes je na voljo več kot pol milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, navaja STA.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je začetek cepljenja z drugim cepivom na Otoku označil za ključni trenutek v boju Združenega kraljestva proti novemu koronavirusu, saj jim bo s cepljenjem uspelo zajeziti širjenje okužb, v državi pa bodo lahko začeli rahljati stroge epidemiološke ukrepe.

Johnson je posvaril, da prihajajo "težki, težki tedni". "Če pogledate številke, ni dileme, da moramo sprejeti strožje ukrepe in razglasili jih bomo kmalu," je dejal po poročanju britanskega BBC. Za več kot tri četrtine prebivalstva Anglije že veljajo najstrožji ukrepi četrte stopnje na štiristopenjski lestvici.

Britanska agencija za zdravila je uporabo tega cepiva kot prva na svetu odobrila prejšnji teden. V primerjavi s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, s katerim Britance cepijo od začetka decembra, je cepivo AstraZenece in oxfordske univerze v raziskavah izkazalo manjšo učinkovitost, a je njegova prednost, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih. Je tudi bistveno cenejše.

V raziskavah so potrdili, da cepivo zagotavlja 70-odstotno zaščito pred covid-19, ki jo je po navedbah AstraZenece mogoče povečati s posebnimi odmerki. Za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne pa švedsko-britansko cepivo ni mRNA-cepivo.

Aktivna sestavina AstraZenecovega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice. Cepivo deluje na dva načina; spodbujalo naj bi tvorbo specifičnih protiteles in T-celic, kar je oboje pomembno za imunski sistem. (STA)

Velika Britanija spada med evropske države, ki jih je pandemija covid-19 najhuje prizadela. Do zdaj je po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa na Otoku umrlo več kot 75 tisoč covidnih bolnikov, potrdili so že več kot 2,66 milijona okužb z novim koronavirusom. V zadnjem času opažajo dramatičen porast novih okužb, še piše STA.