Ponedeljek,
7. 10. 2024,
8.36

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Natisni članek

pogrešan Bosna in Hercegovina poplave

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 8.36

2 uri, 17 minut

Poplave BiH: pogrešanih še deset ljudi, od sveta odrezanih dvajset vasi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

Razmere v Bosni in Hercegovini, ki so jo pretekli teden prizadele poplave, so še vedno izjemno težke. Iskanje pogrešanih oseb in čiščenjem nanesenega blata in materiala se nadaljuje tudi danes. Brez cestne povezave je še dvajset vasi, poroča Oslobođenje.ba. 

Župan Konjica Osman Ćatić je povedal, da je od preostalih delov Bosne in Hercegovine še vedno odrezanih dvajset vasi. Prizadeto je območje v velikosti tristo kvadratnih kilometrov. 

V silovitih poplavah je umrlo 19 ljudi, od tega 15 v Jablanci. Pogrešanih je še deset ljudi. 

Številne ekipe civilne zaščite, gorske reševalne službe, oboroženih sil BiH in prostovoljci si na tem območju prizadevajo očistiti teren in pomagati prebivalcem.

"V tem trenutku je najpomembnejše, da skušamo ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo, to zagotoviti. Še vedno poskušamo najti pogrešane osebe. Strokovne službe preiskujejo območje in upamo, da bomo te ljudi čim prej našli," je dejal Ćatić.

Potekajo tudi aktivnosti za vzpostavitev prometne, telekomunikacijske in elektroenergetske infrastrukture.

V BiH prispel tudi konvoj iz Slovenije 

Na terenu sta poleg domačih tudi reševalni ekipi iz Hrvaške in Srbije, po navedbah virov STA je v BiH že prispel tudi konvoj iz Slovenije z mehanizacijo in reševalnimi ekipami. Slovenski konvoj bo po besedah tiskovnega predstavnika Hercegovsko-neretvanskega kantona Darka Juke napoten v Konjic, saj so potrebe v Jablanici trenutno že pokrite. Ob tem se je zahvalil Sloveniji za pomoč.

Prek evropskega mehanizma za civilno zaščito bodo reševalce, opremo ali humanitarno pomoč v BiH poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije poslale tudi Albanija, Severna Makedonija, Črna gora, Poljska, Slovaška in Turčija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Izdano oranžno opozorilo 

Po podatkih štaba civilne zaščite Hercegovsko-neretvanskega kantona se razmere na območjih, ki so jih prizadele poplave, v primerjavi s sinoči niso spremenile. Noč je minila mirno, brez novih premikov tal in dodatnih groženj. Vodostaji rek so stabilni.

Ob tem so oblasti za zahod, vzhod in sever Hercegovine ter za del Osrednjebosanskega kantona izdale novo oranžno opozorilo zaradi padavin, poroča portal N1 BiH. Danes in v torek naj bi bilo sicer stanje stabilno, vremenoslovci pa obilne padavine znova pričakujejo v torek pozno zvečer in v noči na sredo, zato v hidrometeorološkem zavodu BiH svarijo prebivalce prizadetih območij, naj bodo pripravljeni.

Odhod ekipe slovenskih reševalcev v Bosno in Hercegovino
Novice Konvoj slovenskih reševalcev že krenil proti BiH #video
Poplave Hrvaška
Novice Zdaj je udarilo tudi po Dalmaciji #video
Vas Luke blizu Fojnice
Novice V BiH umrl tudi zakonski par, ki so ga reševalci našli objetega
Spodnja Jablanica
Novice Kamnolom usoden za vas blizu Jablanice. Odpadkov niso odpeljali že leta.