Četrtek,
29. 6. 2023,
14.39

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Natisni članek

Evropska unija pomoč vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 29. 6. 2023, 14.39

1 leto, 3 mesece

Golob: Dokler bo vojna, Ukrajina ne more v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,97
Robert Golob | "Nihče si ne želi dolgotrajne vojne ravno zaradi nestabilnosti, ki se potem širi navzven. Glede tega je osnovno vodilo še vedno iskati priložnost za mir, ko se bo ta ponudila. Mislim, da se počasi bližamo obdobju, ko se bo spet mogoče pogovarjati o miru," je dejal Robert Golob. | Foto STA

"Nihče si ne želi dolgotrajne vojne ravno zaradi nestabilnosti, ki se potem širi navzven. Glede tega je osnovno vodilo še vedno iskati priložnost za mir, ko se bo ta ponudila. Mislim, da se počasi bližamo obdobju, ko se bo spet mogoče pogovarjati o miru," je dejal Robert Golob.

Foto: STA

Trajen mir v Ukrajini je eden od pogojev za začetek pogovorov o članstvu te države v zvezi Nato, je premier Robert Golob povedal pred današnjim vrhom EU, na katerem govorijo tudi o sodelovanju z Natom. Ena od osrednjih tem pogovorov je zagotavljanje varnostnih jamstev za Ukrajino, pri čemer se Slovenija zavzema za podporo v okviru obstoječih shem.

"Glede članstva Ukrajine v Natu obstaja veliko različnih pogledov, tudi veliko formul. Mislim, da bo čas pokazal, ali je katera od sedanjih formul sprejemljiva. Zagotovo pa je trajen mir eden od pogojev, od katerega bo zelo težko odstopiti, da bi se sploh lahko začeli pogovarjati o tem," je pred zasedanjem voditeljev EU povedal Golob.

Po njegovem mnenju ni dvoma o tem, da je Ukrajina na evroatlantski poti, kako dolga bo ta, pa je odvisno od različnih dejavnikov.

Iskanje priložnosti za mir je po premierjevih besedah pomembno tudi spričo nedavnega upora ruske zasebne najemniške vojske Wagner proti ruskemu vojaškemu vodstvu, ki ga ni želel podrobneje komentirati. Poudaril je zgolj, da vsaka dolgotrajna vojna pomeni velik stres za vse vpletene, kar se je pokazalo tudi v Rusiji.

Kristina
Novice Nov padec skozi okno v Rusiji: umrla podpredsednica banke

"Nihče si ne želi dolgotrajne vojne ravno zaradi nestabilnosti, ki se potem širi navzven. Glede tega je osnovno vodilo še vedno iskati priložnost za mir, ko se bo ta ponudila. Mislim, da se počasi bližamo obdobju, ko se bo spet mogoče pogovarjati o miru," je dejal.

Z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom danes voditelji držav članic Unije razpravljajo tudi o zagotavljanju varnostnih jamstev za Ukrajino.

Golob je pojasnil, da pri varnostnih jamstvih za zdaj ni predvidena širitev shem podpore, ampak kako obstoječe zaobjeti pod enoten dežnik. Gre za iskanje ravnovesja med ukrepi EU in Nata, je še dejal.

"Slovenija podpira, da znotraj obstoječega dežnika nadaljujemo aktivnosti, predvsem pa Ukrajini pomagamo pri obrambi njene kritične infrastrukture, pri obnovi in pri tem, da država funkcionira normalno in da ji tudi finančno pomagamo pri vsem tem," je povedal.

Pred vrhom EU v Bruslju pozivi k nadaljnji podpori Ukrajini

Številni voditelji EU so danes ob prihodu na zasedanje v Bruslju poudarili pomen nadaljnje podpore Ukrajini pri njenem spoprijemanju z rusko agresijo. Da je zdaj pomembno pomagati Ukrajini, je prepričan tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki bo danes na vrhu EU sodeloval v razpravi o Ukrajini, do katere prihaja pred bližnjim vrhom Nata.

Ob prihodu na srečanje skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom je Stoltenberg (na fotografiji) dejal, da je Natovo partnerstvo z EU "zdaj izjemno pomembno", ter izpostavil skupno poročilo EU in zavezništva o zaščiti kritične infrastrukture in razmer na Kosovu. | Foto: Reuters Ob prihodu na srečanje skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom je Stoltenberg (na fotografiji) dejal, da je Natovo partnerstvo z EU "zdaj izjemno pomembno", ter izpostavil skupno poročilo EU in zavezništva o zaščiti kritične infrastrukture in razmer na Kosovu. Foto: Reuters

Po besedah Stoltenberga je sedaj pomembno in nujno podpreti Ukrajino, da "zagotovimo, da Ukrajina obstane kot suverena neodvisna država v Evropi". Če tega ne bomo storili, tudi ne bomo mogli govoriti o članstvu Ukrajine v Natu, je dejal ob prihodu na dvodnevni vrh EU, na katerem se bodo prvi dan posvetili Ukrajini.

Voditelji se v razpravi tudi ne bodo mogli izogniti nedavnim dogodkom v Rusiji, ko je prišlo do oboroženega upora zasebne najemniške skupine Wagner proti ruskemu vojaškemu vodstvu v Moskvi.

Po mnenju Stoltenberga upor dokazuje, da "so znotraj ruskega sistema razpoke in delitve", je pa pri tem opozoril, da gre za notranje zadeve Rusije in da je še prezgodaj za kakršnekoli zaključke, tudi "zato, ker še ni jasno, koliko Wagnerjevih sil bo končalo v Belorusiji ali drugje".

Golob za ponovitev volitev na Kosovu

Na severu Kosova je treba po mnenju premierja Roberta Goloba čim prej ponoviti lokalne volitve, na katerih morajo sodelovati tudi kosovski Srbi. Ob prihodu na vrh EU v Bruslju, na katerem bodo govorili tudi o zadnjih napetostih na severu Kosova, je glede morebitnih nadaljnjih ukrepov proti tej državi dejal, da krivec nikoli ni samo eden.

"Verjamemo, da je treba čim prej ponoviti volitve, verjamemo, da morajo tudi Srbi sodelovati na volitvah, če je treba, tudi s podporo Beograda, zato da dejansko izvolijo svoje zakonite predstavnike v občine," je Golob poudaril danes v Bruslju.

Nato pa bo po njegovih besedah primeren čas, da kosovske oblasti ustanovijo skupnost srbskih občin. "Mislim, da je to sestavljen proces. Če bosta obe strani šli v to z iskrenimi nameni, potem je ta cilj dosegljiv," je dejal.