Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 9. 2019,
10.51

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

13

Natisni članek

Gordan Duhaček index.hr Hrvaška policija aretacija novinar ustrahovanje

Torek, 17. 9. 2019, 10.51

4 leta, 7 mesecev

Po objavi dveh tvitov hrvaški novinar v pripor

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

13

Gordan Duhaček, index.hr | Namesto v Nemčiji je novinar in komentator portala index.hr Gordan Duhaček včeraj končal v policijskem pridržanju. Nespoštovanje policijskega vabila ali ustrahovanje medijev? | Foto Index.HR

Namesto v Nemčiji je novinar in komentator portala index.hr Gordan Duhaček včeraj končal v policijskem pridržanju. Nespoštovanje policijskega vabila ali ustrahovanje medijev?

Foto: Index.HR

Novinar in komentator hrvaškega portala index.hr Gordan Duhaček bi moral v ponedeljek zjutraj službeno odpotovati v Nemčijo, a ga je policija na zagrebškem letališču preusmerila v pripor. Z dvema tvitoma naj bi žalil policijo in občutke državljanov.

Razlog za priprtje je po besedah policije Duhačkovo neodzivanje na vabilo na pogovor na policijsko postajo v Zagrebu isti dan ob 8.30.

Dva dni pred tem so ga namreč ob vrnitvi na Hrvaško po družinskem obisku v Bosni in Hercegovini pri vstopni mejni kontroli hrvaški mejni policisti seznanili z dvema ovadbama proti njemu in mu vročili vabilo, za katero policija navaja, da ga Duhaček ni spoštoval.

Duhaček: Zglasil sem se že dan prej!

Hrvaški novinar se včeraj ob 8.30 res ni zglasil na zagrebški policijski postaji, a ima njegova različica opisa dogodkov, ki jo je predstavil v ponedeljek zvečer po izpustitvi, nadaljevanje.

Zaradi službene poti, ki je bila dogovorjena in potrjena, še preden so mu na meji vročili vabilo na razgovor, se je Duhaček, kot pravi, na zahtevani policijski postaji zglasil že dan prej, to je v nedeljo, ob 14. uri.

Policistom je pojasnil, da bo v ponedeljek odsoten in da je zato prišel prej, na kar so mu ti, kot pravi Duhaček, odgovorili, da mirno lahko odpotuje in se na zagovor oglasi po vrnitvi, torej en teden pozneje.

Duhaček je dodal, da so ga v ponedeljek po prejetju pospravili v celico, čeprav mu naj ne bi nihče povedal, ali je aretiran.

Za žalitev policistov dobrih sto evrov kazni

Ovadbi Duhačku očitata, da je z dvema svojima tvitoma žalil policijo in občutke državljanov.

Prva ovadba se nanaša na lanski tvit o domnevnem policijskem nasilju v Zadru, v katerem je Duhaček med drugim zapisal tudi okrajšavo ACAB. To se v angleščini nanaša na All cops are bastards, kar bi lahko v slovenščino prevedli kot Vsi kifeljci so prasci.

Sodnik je za to dejanje Duhačka že obsodil na kazen 200 nemških mark v kunski protivrednosti (znesek je še vedno določen v nemških markah, ker se sklicuje na zakon, ki izvira še iz časov nemške marke), a bo Duhaček na koncu le plačal manj, ker so mu priznali tisti ponedeljek, ki ga je preživel v pridržanju in priporu.

Za (ponesrečeno) satiro sodba še sledi

Še vedno ga pa čaka sodba za drugo ovadbo, ki se nanaša na njegov tvit izpred nekaj tednov.

V njem se je namreč po tem, ko so hrvaške (in nato tudi slovenske) medije preplavila poročila o vedno večji fekalni onesnaženosti hrvaškega morja, o čemer je med prvimi poročal ravno index.hr, satirično odzvati tako, da je po vzoru hrvaške domoljubne pesmi Vila Velebita iz druge polovice 19. stoletja ustvaril svojo pesnitev Govna Velebita.

Očitno je nekdo v Duhačkovi satiri (ali poskusu satire) prepoznal vulgarnost in žalitev, kar mu je nakopalo še drugo ovadbo.

HND: To je ustrahovanje novinarjev!

Gordan Duhaček redno objavlja tudi komentarje in kolumne, ki skoraj brez izjeme močno polarizirajo hrvaško javnost. Medtem ko nekateri cenijo njegovo kritično misel, mu drugi očitajo nedomoljubje. Med tistimi, ki nimajo lepih besed zanj, so tudi tisti, ki mu zamerijo njegovo odkrito istospolno usmerjenost.

Na ponedeljkovo dogajanje so se nemudoma odzvali številni politiki zunaj vladne koalicije, prav tako tudi Hrvaško novinarsko društvo (HND), ki v tem vidi ustrahovanje novinarjev.

Opozicijski prvak: Preganjajo tvit, ne pa korupcije in klientelizma

Voditelj največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter zapisal, da državne ustanove opravljajo svoje delo, ko novinar objav tvit, ne pa tudi takrat, ko javni uradniki z zlorabo svojega položaja, korupcijo in klientelizmom odtujijo milijone.

Minister za notranje zadeve Davor Božinović, ki je tudi podpredsednik vlade, je pojasnil, da so Duhačka prijeli izključno zaradi neodzivanja na vabilo, ne zaradi tvitov. Pojasnil je še, da policijske evidence kažejo, da Duhaček dejansko ne biva na naslovu v Republiki Hrvaškem, kjer naj bi bil prijavljen, kar je tudi prekršek.

Na portalu index.hr imajo veliko povedati čez sodnika

Na portalu index.hr navajajo, da je bil Duhaček med postopkom deležen nepravilnosti – sodnik njegovi pravni zagovornici naj ne bi dovolil osem dni predpisanega časa za pripravo zagovora oziroma bi to dovolil le, če bi ta čas Duhaček preživel v priporu.

Prav tako so danes objavili nekaj zapisov domnevno spornih dejanj sodnika Krešimirja Ožanića, ki je Duhačku odmeril kazen za štiri črke v lanskem tvitu.

Uradnih odzivov na te navedbe portala index.hr (še) ni.