Sobota,
28. 4. 2018,
8.33

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

Natisni članek

Kim Džong Un Severna Koreja jedrsko orožje Južna Koreja

Sobota, 28. 4. 2018, 8.33

6 let, 5 mesecev

Pjongjang: Vrh obeh Korej pomeni začetek novega obdobja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93

2

Kim Džong Un in Mun Dže In | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja je petkov vrh obeh Korej pozdravila kot zgodovinsko srečanje, ki je utrlo pot za začetek novega obdobja. Na omenjenem vrhu sta se severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Dže In zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes med vestmi objavila celotno besedilo skupne izjave obeh voditeljev. Poudarila je, da je srečanje odprlo pot "za narodno spravo in enotnost, mir in blaginjo".

V omenjeni izjavi sta voditelja potrdila skupen cilj, da Korejski polotok prek popolne denuklearizacije postane polotok brez jedrskega orožja. KCNA je poročala, da sta voditelja opravila "iskreno in odkritosrčno" izmenjavo mnenj glede zagotavljanja miru in denuklearizacije.

Seul: Severna Koreja ni dala izrecne zaveze, da se bo odpovedala jedrskemu orožju

Južnokorejski dnevniki medtem vrh pozdravljajo ob določeni meri zadržanosti. Izpostavljajo predvsem dejstvo, da Severna Koreja ni dala trdne in izrecne zaveze, da se bo odpovedala jedrski oborožitvi.

Kim in Mun sta se sestala na demilitariziranem območju na meji med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna v 50. letih prejšnjega stoletja končala le s prekinitvijo ognja. Voditelja sta se dogovorila, da bosta državi še letos našli rešitev za konec vojne in vzpostavitev trajnega in trdnega režima miru.

Mun naj bi jeseni obiskal Pjongjang

Dialog med Korejama naj bi se sicer nadaljeval. Južnokorejski predsednik naj bi tako že letos jeseni obiskal Pjongjang, državi pa bosta še letos organizirali srečanje ločenih družin, piše v izjavi, ki sta jo podpisala voditelja.

Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, omenjeni vrh pa je predstavljal šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej od konca korejske vojne leta 1953. | Foto: Reuters Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, omenjeni vrh pa je predstavljal šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej od konca korejske vojne leta 1953. Foto: Reuters

Trump po vrhu Korej govoril z Moonom

Ameriški predsednik Donald Trump je po petkovem vrhu Korej danes imel "dolg in zelo dober pogovor" z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom. Tvitnil je, da gredo "stvari zelo dobro" glede njegovega načrtovanega srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in da se "dogovarjajo o njegovem datumu in lokaciji".

Sporočil je še, da se je pogovarjal tudi z japonskim premierjem Shinzom Abejem, da bi ga seznanil s "potekajočimi pogajanji".

Srečanje med Trumpom in Kimom predvidoma junija

Kim naj bi se sestal še s Trumpom, predvidoma junija. Točnega datuma in lokacije še niso sporočili.

Trump je v petek dejal, da za srečanje s Kimom predlagajo dva ali tri kraje, nato pa kot možni lokaciji omenil "dve državi". Kateri, ni povedal, je pa ameriška CBS News danes poročala, da bi lahko šlo za Mongolijo in Singapur. Premier Singapurja Lee Hsien Loong je danes dejal, da za dogodek niso prejeli uradne zahteve.