Torek,
12. 3. 2013,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Šimon Peres parlament Iran Hezbolah

Torek, 12. 3. 2013, 15.36

8 let

Peres: Iranski režim je diktatorski režim v verski preobleki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropske poslance je nagovoril izraelski predsednik Šimon Peres. Poudaril je, da je sedaj pravi čas za obnovo bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj in izrazil prepričanje, da je mir mogoče doseči hitro.

Ostro je kritiziral Iran in libanonsko gibanje Hezbolah ter pozval k posredovanju Arabske lige v Siriji. Za Evropo je imel le dobre besede. Dvorana v Strasbourgu, kjer potekajo plenarna zasedanja Evropskega parlamenta, je bila danes polna, kot že dolgo ne. Poslanci so z zanimanjem prisluhnili zgodovinskemu, prvemu govoru izraelskega predsednika v Evropskem parlamentu v skoraj treh desetletjih in ga na koncu nagradili z glasnim aplavzom. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schultz je Peresa pozdravil kot človeka "vizionarskega poguma". "V Evropi kljub gospodarski krizi nebo brez oblakov vojne" Peres jim ni ostal dolžan. Izrazil je občudovanje združeni Evropi, v kateri so vojaške zamenjali znanstveni centri, kjer je rasizem zločin in kjer je kljub gospodarski krizi "nebo brez oblakov vojne". Evropa po njegovem "gradi boljši svet" in si je zaslužila Nobelovo nagrado za mir. Kot je še spomnil, sta tako država Izrael kot predhodnica današnje EU nastali že nekaj let po koncu druge svetovne vojne in sta oba nekakšen "čudež". Večkrat je pozval k nadaljevanju tesnega sodelovanja med njima na vseh področjih. "Izzivi, ki so pred nami, so mnogi, a kdo bi se lahko bolje boril proti njim kot dva čudeža." Pomemben del svojega govora je Peres posvetil kritiki. Iranski režim je po njegovih besedah "diktatorski režim v verski preobleki", ki tepta človekove pravice. Poleg tega ogroža neodvisnost arabskih držav v regiji in obstoj Izraela, podpira terorizem in predstavlja "največjo nevarnost svetovnemu miru". "Nihče ne ogroža Irana, Iran ogroža druge.". "Hezbolah izvaja teroristične napade tudi v Bolgariji in na Cipru" Kot je posvaril, predstavlja jedrsko orožje v rokah neodgovornega režima, kakršen je iranski, "neposredno nevarnost". Pozabiti ne smemo tudi, da Iran razpolaga z raketami dolgega dosega, ki lahko nosijo jedrsko orožje in dosežejo tudi Evropo. Medtem "glavni zastopnik" in zaveznik Teherana, Hezbolah, po vsem svetu načrtuje in izvaja teroristične napade, tudi v Bolgariji in na Cipru, je še opozoril Peres. EU je pozval, naj gibanje uvrsti med teroristične organizacije. "Terorizem moramo poimenovati z njegovim pravim imenom, terorizem."

Glede Sirije je izraelski predsednik pozval k posredovanju Arabske lige, in sicer k oblikovanju misije modrih čelad z mandatom Združenih narodov. Pomembno je, da bi jo oblikovali Arabci in ne Zahod, saj tako s strani Sircev ne bi bila dojeta kot tuja intervencija, poleg tega pa Arabci "vedo, kaj je treba narediti".

Odločno zagovarjal pravico do gradnje judovskih naselij Posebej je opozoril še na nevarnost velikega arzenala kemičnega orožja, ki si ga je zgradil al Asadov režim in bi lahko kmalu tudi padel v napačne roke.

V zvezi z mirovnimi pogajanji s Palestinci je bil Peres optimističen. Prepričan je, da je zdaj pravi čas, tudi z oblikovanjem nove izraelske vlade, za njihovo obnovo. Uspeh lahko po njegovem prinesejo že v "relativno kratkem času". Mirovni proces namreč že ima "dogovorjen začetek in tudi dogovorjeno rešitev", to je rešitev "dveh držav za dva naroda".

Je pa Peres tudi ostal odločen glede pravice Izraela do gradnje judovskih naselbin in je zavrnil zahteve, da bi nemudoma prenehali s sporno gradnjo teh naselbin.

"Izrael je otok v nemirnem oceanu" Kot je poudaril, so v preteklosti razpustili vse judovske naselbine na območju Gaze. "To je bila priložnost za Palestince, da zgradijo pas neodvisnosti in miru, na žalost pa so ga spremenili v teroristično oporišče." Z Zahodnega brega ne bodo odšli, dokler ne bodo prepričani, da se tam ne bo ponovila enaka zgodba.

"Izrael je otok v nemirnem oceanu. Moramo braniti svoj otok in imamo tudi interes, da se morje umiri," je bila misel, ki jo je, z različnimi besedami, večkrat ponovil Peres.

Izraelski predsednik je obenem večkrat poudaril, da se ne želi osredotočati na preteklost, ampak na prihodnost. Kljub "bolečim spominom" ima, kot je dejal, "veliko upanje v duši", zre v prihodnost "z velikim zaupanjem" in ima sanje, saj "ljudje se staramo, sanje ne".