Ponedeljek,
30. 7. 2018,
14.28

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
pedofilija papež

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 14.28

5 let, 12 mesecev

Papež sprejel odstop avstralskega nadškofa, obsojenega pedofilije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
papež Frančišek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes sprejel odstop avstralskega nadškofa Philipa Wilsona, ki je bil zaradi prikrivanja spolnih zlorab otrok, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja storil neki duhovnik, obsojen na leto dni zapora. Wilson se je sicer zoper odločitev sodišča pritožil.

Wilson je svoj odstop ponudil v nedeljo zvečer, papež pa ga je sprejel danes, so sporočili iz Avstralske škofovske konference.

Obsojenega Avstralca so k odstopu pozivali številni, med drugim tudi avstralski premier Malcolm Turnbull, ki je že pozdravil odstop. "Pozdravljam današnji odstop Philipa Wilsona s položaja nadškofa Adelajde, ki je zakasnelo prepoznal številne pozive k odstopu, med drugim moje," je sporočil premier v izjavi.

Varovanje otrok je ključnega pomena za cerkev

"Ni bolj pomembne odgovornosti za skupnost in cerkvene voditelje, kot je varovanje otrok," je še dodal.

Papež Frančišek
Novice Vatikan z novo mobilno aplikacijo za prevod papeževih govorov

Wilson je z obsodbo postal najvišji dostojanstvenik katoliške cerkve na svetu, ki je bil obsojen zaradi prikrivanja spolnih zlorab duhovnikov. Sodišče v Newcastlu ga je maja spoznalo za krivega, ker je prikrival spolne zlorabe štirih ministrantov, ki jih je zagrešil zloglasni pedofilski duhovnik James Fletcher v odročnem kraju v Novem Južnem Walesu.

Papež Frančišek
Papež Frančišek: Ideologije, ki podpirajo splav, so grožnja človeštvu

Isto sodišče ga je nato v začetku julija obsodilo na leto dni zapora, pri čemer bo lahko zapor predčasno zapustil po šestih mesecih. 67-letni Wilson je na sojenju dejal, da ni vedel za Fletcherjeve zlorabe, ko je bil sam pomočnik duhovnika v Maitlandu. Fletcher je bil leta 2004 obsojen zaradi spolnih zlorab devetih otrok. Umrl je v ječi dve leti pozneje.

Papež Frančišek
Novice Papež: Homoseksualni pari niso družina