Sobota,
6. 10. 2018,
17.58

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

ZDA cerkev spolne zlorabe papež Frančišek

Sobota, 6. 10. 2018, 17.58

5 let, 12 mesecev

Papež odredil dodatno preiskavo zoper nekdanjega ameriškega kardinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Papež Frančišek | Papež Frančišek je poudaril, da se zaveda, kakšna vprašanja obtožbe o spolnih zlorabah v Cerkvi sprožajo med verniki. | Foto Reuters

Papež Frančišek je poudaril, da se zaveda, kakšna vprašanja obtožbe o spolnih zlorabah v Cerkvi sprožajo med verniki.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je odredil poglobljeno preiskavo vatikanskih arhivov glede nekdanjega ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki je po obtožbah o spolnih zlorabah odstopil julija. Ob tem je papež poudaril, da spolnih zlorab in njihovega prikrivanja v Cerkvi ni več mogoče tolerirati.

V izjavi, ki so jo objavili v Vatikanu, je papež Frančišek poudaril, da se mora Cerkev lotiti težkega bremena zlorab znotraj in zunaj institucije. Dolžnost Cerkve je v prihodnosti "preprečiti tovrstne zločine proti najbolj nedolžnim in najbolj ranljivim v družbi", je poudaril papež.

Papež Frančišek Mjanmar
Novice Papež vernike pozval k molitvi za Cerkev zaradi spolnih zlorab

Frančišek naj bi ignoriral obtožbe na račun ameriškega kardinala

Primer nekdanjega ameriškega kardinala Theodora McCarricka je avgusta v ZDA povzročil pravi vihar, ko je nekdanji veleposlanik Vatikana v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano objavil pismo, v katerem je papeža obtožil, da je za obtožbe o spolnih zlorabah McCarricka vedel najmanj od leta 2013, a jih je ignoriral.

Kardinal, ki zanika vse obtožbe o zlorabah mladoletnikov in duhovniških pripravnikov, je julija letos odstopil. Po omenjenem pismu so ameriške skupine, ki predstavljajo žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov v ZDA, pozvale Vatikan k objavi seznama duhovnikov, ki so obtoženi spolnih napadov na otroke.

papež Frančišek
Novice Papež odstavil čilskega duhovnika iz afere spolnih zlorab

Papež zaskrbljen zaradi obtožb o spolnih zlorabah duhovnikov

Papež je v današnji izjavi dejal, da je zaskrbljen in da se zaveda zmede, ki jo obtožbe o spolnih zlorabah povzročajo med verniki. Glede McCarricka so sporočili, da je papež odločil, da bodo informacije, ki so jih zbrali v okviru predhodne preiskave, dopolnili z "dodatno podrobno preiskavo, da bi preverili vsa relevantna dejstva ter jih postavili v zgodovinski okvir in objektivno ovrednotili".

Sklenili so, da Sveti sedež priznava, da bi lahko na dan prišlo, da so bile sprejete odločitve, ki niso v skladu s sodobnim pristopom do teh vprašanj, da pa bodo, kot je dejal papež Frančišek leta 2015, "sledili poti resnice, kamorkoli lahko pripelje."