Četrtek,
23. 4. 2020,
21.20

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

17

Natisni članek

ZDA Donald Trump Koronavirus

Četrtek, 23. 4. 2020, 21.20

4 leta

dogajanje okrog koronavirusa v svetu, 23. april

Raziskava: v New Yorku okuženih kar 2,7 milijona ljudi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

17

New York koronavirus | V New Yorku bi lahko bilo okuženih 2,7 milijona prebivalcev. | Foto Reuters

V New Yorku bi lahko bilo okuženih 2,7 milijona prebivalcev.

Foto: Reuters

Iz ZDA prihajajo izsledki raziskav, ki pravita, da je od skoraj 20 milijonov prebivalcev New Yorka lahko s koronavirusom okuženih okrog 2,7 milijona ljudi in da 70 odstotkov sprejetih v bolnišnico s koronavirusom ni imelo povišane temperature. Na Hrvaškem se pripravljajo na odprtje šol, vrtcev, trgovin, ki naj bi jih odprli sredi maja. V Španiji so karanteno podaljšali do 9. maja, v Italiji bodo s 4. majem najverjetneje spet dovoljeni pogrebi, na Švedskem je umrlo več kot 2.000 ljudi.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Zadnji podatki: potrdili 13 novih okužb

Raziskava ameriške zvezne države New York ugotavlja, da je od skoraj 20 milijonov prebivalcev s koronavirusom okuženih okrog 2,7 milijona ljudi. Druga bolj znanstvena raziskava bolnišnice Northwell pa ugotavlja, da kar 70 odstotkov sprejetih v bolnišnico s koronavirusom ni imelo povišane temperature, piše STA.

Raziskava v 12 bolnišnicah sistema Northwell v mestu New York, Long Islandu in Westchestru v državi New York je zajela 5700 pacientov s koronavirusom od 1. marca do 4. aprila, ki so starejši od 63 let. Med njimi je bilo 60 odstotkov moških in 40 odstotkov žensk.

remdesivir
Novice Koronavirus: WHO pomotoma objavil, da zdravilo ni učinkovito

70 odstotkov brez povišane temperature ZDA, Koronavirus, New York | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po pisanju STA pomanjkanje povišane temperature pri 70 odstotkih pacientov postavlja na glavo osnovno predpostavko doslej sprejete znanosti o tem, da je povišana telesna temperatura glavni simptom koronavirusa.

Raziskava je objavljena v Reviji ameriškega zdravstvenega združenja. Avtorica študije Karina Davidson poziva ljudi, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave brez vročine, naj se prej posvetujejo z zdravnikom ali se skušajo testirati za koronavirusom.

Sladkorni bolniki pogosteje potrebovali ventilator

Raziskava je ugotovila, da je imelo 60 odstotkov s koronavirusom hospitaliziranih pacientov povišan krvni pritisk. Tudi 60 odstotkov, ki jih je umrlo, je imelo povišan krvni pritisk.

Med sprejetimi v bolnišnico jih je imelo 42 odstotkov previsoko telesno težo, 34 odstotkov pa jih je imelo diabetes. Bolniki s sladkorno boleznijo so neprimerljivo bolj potrebovali medicinske ventilatorje kot drugi in so tudi pogosteje umirali. Bolj kot ženske so umirali moški in starejši od 66 let, še dodaja STA.

Andrej Plenković je napovedal rahljanje ukrepov. | Foto: STA , Andrej Plenković je napovedal rahljanje ukrepov. Foto: STA ,

Hrvaška ima načrt za ponovni zagon države

Na Hrvaškem bodo v okviru prvega vala rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa 27. aprila omogočili ponoven zagon vrste podjetij in ustanov, je danes na seji vlade napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Kot piše STA, je napovedal, da bodo zaradi dobrega epidemiološkega stanja v državi postopoma, v treh korakih omogočili ponoven zagon gospodarskih in družbenih dejavnosti.

Od ponedeljka, 27. aprila, bodo lahko obratovale vse trgovine, razen tistih v nakupovalnih središčih, ki bodo lahko odprla vrata 11. maja, ko bodo sprožili tretji korak rahljanja ukrepov.

Najprej odpiranje obrti, ki nimajo neposrednega stika s potrošniki meja Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Od naslednjega tedna bodo ob spoštovanju epidemioloških ukrepov začele delovati tudi različne obrti in storitve, ki nimajo neposrednega stika s potrošniki, kot so čevljarji, šivilje, izdelava ključev in turistične agencije. Dovoljenje za obratovanje bodo dobili tudi knjižnice, knjigarne, muzeji, galerije in antikvariati.

Uvedli bodo tudi mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki. Vrhunski športniki bodo lahko začeli trenirati, tako kot vse članske športne ekipe v najvišjih državnih ligah.

V tretjem koraku odprtje vrtce, zagon javnega prevoza ...

V tretjem koraku, ki je predviden 11. maja, bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob spoštovanju medsebojne epidemiološke varnostne razdalje. Odprli bodo vrtce in osnovne šole za nižje razrede kot tudi za učence, ki imajo pomočnike pri pouku. Dovolili bodo tudi praktične vaje na univerzah. Med 8. in 29. junijem bo potekala tudi državna matura, poroča STA.

Dovolili bodo medžupanijski javni prevoz ter notranji letalski prevoz kot tudi odprtje gostinskih lokalov, ki bodo lahko obratovali samo na terasah. Predvideno je tudi omejeno odprtje namestitvenih zmogljivosti. Odprli bodo narodne in naravne parke. 

plaža, turisti
Novice Bomo Slovenci pomagali Hrvatom reševati turistično sezono?

Pahor solidarnost izrazil še Madžarom

Predsednik republike Borut Pahor je solidarnost v boju proti novemu koronavirusu v videosporočilu na Twitterju izrazil še Madžarom, in to v madžarščini. Medtem se je Pahorju za pozorne besede zahvalil španski kralj Filipe VI.

 "Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali," je Pahor po pisanju STA dejal v madžarščini. 

Med prvimi bodo testirani prebivalci najhuje prizadetih provinc

V Italiji bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh, so danes sporočili iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera. Največji izziv trenutno vidijo v množični proizvodnji cepiva. V Lombardiji so danes zagnali raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa. Moči so z italijanskim farmacevtskim koncernom združila še nemško podjetja Leukocare in belgijsko Univercells, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

cepljenje, cepivo | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Proizvodnjo cepiva v večjih količinah bomo začeli po testiranju," je pisalo v sporočilu za javnost. Cepivo, ki so ga razvili, naj bi spodbudilo telo k proizvodnji protiteles in aktivacijo imunskih celic.

V najbolj prizadeti italijanski deželi Lombardiji so napovedali raziskavo, v okviru katere bodo preverjali imunost populacije na novi koronavirus. Rezultati bodo oblastem pomagali pri odločitvah glede sproščanja ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zdravstvene oblasti so napovedale, da bodo dnevno izvedli 20.000 testov, s katerimi bodo preverjale prisotnost protiteles. Med prvimi bodo testirali prebivalce najhuje prizadetih provinc, zdravstvene delavce, osebe v karanteni, ki kažejo simptome covida-19, in tiste, ki so bili z njimi v stiku ter druge z blažjimi simptomi. Oblasti načrtujejo, da bodo razširili testiranje na druge po 29. aprilu.

Po pisanju STA je teste za preverjanje prisotnosti protiteles v krvi izdelalo italijansko biotehnološko podjetje Diasorin. Takšni testi naj bi dokazali, da je bila oseba v stiku z virusom, to pa nakazuje na neko raven imunosti.