Sreda,
17. 7. 2024,
7.40

Osveženo pred

11 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

predsedniške volitve ZDA Joe Biden konvencija republikanci J.D. Vance Ted Cruz Ron DeSantis Nikki Haley Donald Trump

Sreda, 17. 7. 2024, 7.40

11 ur

Ostri nasprotniki Trumpa so se prelevili v njegove podpornike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Drugi dan republikanske nacionalne konvencije je minil v znamenju izrazov podpore Donaldu Trumpu iz ust nekdanjih strankarskih tekmecev. Da ima Trump njeno podporo, je jasno dejala tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je najdlje vztrajala v tekmi z nekdanjim predsednikom ZDA za republikansko nominacijo na novembrskih volitvah.

Drugi dan republikanske nacionalne konvencije je minil v znamenju izrazov podpore Donaldu Trumpu iz ust nekdanjih strankarskih tekmecev. Halley so ob prihodu na oder pričakali izrazi neodobravanja, ko pa ga je zapuščala, so ji delegati v dvorani glasno ploskali. "Donald Trump ima mojo trdno podporo in pika," je dejala in se zahvalila Trumpu, da jo je povabil na konvencijo, ki bo trajala do četrtka.

"Lutka, ki vsiljuje levičarsko agendo"

Govoril je tudi floridski guverner Ron DeSantis, ki je večino govora posvetil kritikam demokratskih politik glede priseljevanja, izobraževanja in vprašanj spolne identitete. Za aktualnega predsednika Joeja Bidna je dejal, da ni sposoben voditi države in da je "lutka, ki vsiljuje levičarsko agendo".

Senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je bil Trumpov tekmec leta 2016, pa je opisoval sobotni poskus atentata na Trumpa v Pensilvaniji in se zahvalil Bogu, da ga je obvaroval najhujšega.

Glavna tarča so priseljenci

Govorniki so se sicer v največji meri posvečali vprašanju migracij in ob tem ponavljali neutemeljene obtožbe, da demokrati na čelu z Bidnom odpirajo meje, da si povečajo volilno bazo.

"Biden želi, da ilegalci volijo zanj, zato je odprl mejo," je dejal vodja republikanske večine v zveznem predstavniškem domu Steve Scalise. V ZDA lahko volijo samo državljani, nezakoniti priseljenci pa trenutno nimajo nobene možnosti, da pridejo do državljanstva, ker so s prihodom v ZDA kršili zakon, vztrajno zaman poudarjajo demokrati.

Trumpov podpredsedniški kandidat, senator iz Ohia J. D. Vance, bo na konvenciji govoril o nacionalni varnosti. Do leta 2017 je bil Trumpov oster kritik, kasneje si je premislil in je leta 2022 zmagal na senatnih volitvah Ohia s Trumpovo podporo. | Foto: Reuters Trumpov podpredsedniški kandidat, senator iz Ohia J. D. Vance, bo na konvenciji govoril o nacionalni varnosti. Do leta 2017 je bil Trumpov oster kritik, kasneje si je premislil in je leta 2022 zmagal na senatnih volitvah Ohia s Trumpovo podporo. Foto: Reuters

Delegati so Trumpa potrdili kot predsedniškega kandidata v ponedeljek, ko je naznanil, da bo njegov podpredsedniški kandidat senator iz Ohia J. D. Vance. Ta bo na konvenciji govoril o nacionalni varnosti.

Delegati so v ponedeljek prav tako potrdili kratko strankarsko platformo, kjer na Trumpovo zahtevo ni omembe prizadevanj za prepoved splava na ravni celotnih ZDA.

Kljub okrepljeni varnosti resni incidenti

Trump je v torek ob prihodu v dvorano znova požel velik aplavz. Varnost na konvenciji je po sobotnem poskusu atentata nanj okrepljena, kljub temu pa po navedbah ameriških medijev prihaja do incidentov. Republikanski kongresnik Derrick Van Orden iz Wisconsina je v sredo policiji prijavil, da ga je napadla in poškodovala 24-letna pripadnica levičarske skupine Codepink.

Že v ponedeljek so nedaleč od dvorane, v kateri poteka konvencija, aretirali 21-letnika, ki je imel v nahrbtniku avtomatsko puško, enega moškega, ki je v mestu mahal z nožema in ni ubogal ukazov, naj ju položi na tla, pa je policija ubila.

Qasem Soleimani
Novice CNN: Iran naj bi načrtoval atentat na Trumpa
Donald Trump, nekdanji predednik ZDA
Novice Trump prvič v javnosti po poskusu atentata #video
Thomas Matthew Crooks
Novice Zadnjih 48 ur Trumpovega strelca Thomasa Matthewa Crooksa #video
Donald Trump in Viktor Orban
Novice Orban napoveduje Trumpovo mirovno misijo