Torek,
9. 7. 2024,
17.15

Osveženo pred

6 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Ukrajina Viktor Orban

Torek, 9. 7. 2024, 17.15

6 dni, 18 ur

Orban prepričan, da je z obiskom Moskve povečal možnosti za mir v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Viktor Orban, Vladimir Putin |  "Negativni gospodarski učinki vojne močno obremenjujejo vsakdanje življenje naših državljanov in konkurenčnost EU," je v pismu zapisal Orban, še navaja dpa. | Foto Guliverimage

"Negativni gospodarski učinki vojne močno obremenjujejo vsakdanje življenje naših državljanov in konkurenčnost EU," je v pismu zapisal Orban, še navaja dpa.

Foto: Guliverimage

Madžarski premier Viktor Orban je v pismu voditeljem držav članic EU, ki so ga videli pri nemški tiskovni agenciji dpa, izrazil prepričanje, da po pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom obstaja večja možnost za premirje v Ukrajini. Kot razlog za obisk Moskve, ki je naletel na kritike v EU, je navedel negativne gospodarske učinke vojne.

V pismu, naslovljenem na evropske kolege in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, je Orban zapisal, da je njegov pogovor s Putinom povečal verjetnost za premirje in pot v smeri mirovnih pogajanj. Pismo je datirano s 5. julijem, isti dan, ko je Orban nenapovedano obiskal rusko prestolnico, kjer se je srečal s Putinom.

Predsednik madžarske vlade, ki od začetka vojne poziva k mirovnih pogovorom med Kijevom in Moskvo, je predstavil tudi svoje gospodarske skrbi zaradi vojne v sosednji Ukrajini. "Negativni gospodarski učinki vojne močno obremenjujejo vsakdanje življenje naših državljanov in konkurenčnost EU," je zapisal Orban, še navaja dpa.

V pismu je Orban poudaril, da Putin meni, da je čas na strani Rusije

V pismu je sicer poudaril še, da Putin meni, da je čas na strani Rusije, saj da ruski voditelj v prihodnjih mesecih pričakuje pospešen propad Ukrajine. V tej luči je Orban pozval, naj si EU prizadeva za premirje v Ukrajini, saj da je Washington prezaposlen s prihajajočimi predsedniškimi volitvami.

Viktor Orban
Novice Putin Orbanu: Razumem, da ste tokrat prišli tudi kot predsednik Sveta EU

Putin, ki je Orbana gostil nekaj dni po njegovem obisku Kijeva, po pogovorih z madžarskim premierjem javno sicer ni kazal večje pripravljenosti na mir in je zgolj ponovil stališče, da se mora Ukrajina, če želi mir, umakniti iz regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, ki si jih je Moskva enostransko priključila.

Orban, čigar država je z julijem prevzela predsedovanje Svetu EU, je spričo obiska požel številne kritike v Bruslju in po Evropi. Da madžarski premier v Moskvi ne zastopa EU, je med drugim izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik povezave Josep Borrell. Kritični so bili tudi v Kijevu.

Robert Fico
Novice Slovaški premier se je vrnil na delo: Draga opozicija, opravičujem se, da sem preživel
Viktor Orban in Janez Janša
Novice Zakaj Janša ne bo šel k Orbanu?
Donald Trump Nato
Novice Vrh zveze Nato tudi v luči bojazni pred prihodom Trumpa