Gašper Lubej

Torek,
16. 7. 2024,
10.51

Osveženo pred

3 ure, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,27

Natisni članek

Ši Džinping Financial Times Volodimir Zelenski Vladimir Putin Evropska unija pogajanja Vojna v Ukrajini Donald Trump Viktor Orban

Torek, 16. 7. 2024, 10.51

3 ure, 33 minut

Orban napoveduje Trumpovo mirovno misijo

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,27
Donald Trump in Viktor Orban | Viktor Orban je po srečanju z Donaldom Trumpom v pismu voditeljem EU zapisal, da bo morala Unija v primeru Trumpove ponovne izvolitve močno povečati finančno pomoč Ukrajini. | Foto Reuters

Viktor Orban je po srečanju z Donaldom Trumpom v pismu voditeljem EU zapisal, da bo morala Unija v primeru Trumpove ponovne izvolitve močno povečati finančno pomoč Ukrajini.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump bo kmalu po morebitni ponovni izvolitvi zahteval mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino, je po poročanju britanskega Financial Timesa v pismu voditeljem EU zapisal madžarski premier Viktor Orban, ki se je prejšnji teden sestal s Trumpom. Orban se sicer zaradi srečanj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in kitajskim voditeljem Ši Džinpingom sooča z vse močnejšimi kritikami in napovedmi bojkotov sestankov, ki jih Madžarska organizira v vlogi predsedujoče EU.

V primeru Trumpove zmage "bi morala EU ponovno odpreti neposredno diplomatsko komunikacijo z Rusijo in začeti pogajanja na visoki ravni s Kitajsko, da bi se našla mirna rešitev za vojno v Ukrajini," je Orban zapisal v pismu voditeljem EU.

Vojna se bo stopnjevala

Po njegovih pogovorih s Putinom in Ši Džinpingom ter tudi ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim Orban sklepa, da se bo v bližnji prihodnosti vojni spopad močno stopnjeval.

Financial Times je imel vpogled v pismo, ki ga v Orbanovem kabinetu niso želeli komentirati, za takojšen komentar niso bili dosegljivi niti v ekipi Trumpove kampanje.

EU naj izbere – pogajanja ali pa več denarja za Ukrajino

Po Orbanovih informacijah se bo Trump aktiviral takoj po morebitni izvolitvi in ne bo čakal na inavguracijo, zato bi se morala Evropa na to pripraviti. Morala bi pristati na hitra pogajanja med Rusijo in Ukrajino ali pa na višje financiranje ukrajinske obrambe. "Če Trump zmaga, se bo povečalo finančno breme v škodo EU," je zapisal Orban.

Madžarski premier je še zapisal, da EU do zdaj ni imela suverene in neodvisne strategije ali političnega akcijskega načrta. "Predlagam razpravo o tem, ali je nadaljevanje takšne politike v prihodnosti racionalno," še piše v pismu.

Viktor Orban
Novice Zunanji ministri in evropski komisarji bodo bojkotirali Orbana
Donald Trump in Viktor Orban
Novice Orban nadaljuje "mirovno misijo": po Putinu in Xi Jinpingu še Trump
Viktor Orban, Vladimir Putin
Novice Orban prepričan, da je z obiskom Moskve povečal možnosti za mir v Ukrajini