Torek,
3. 3. 2015,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boris Nemcov pogreb umor Rusija

Torek, 3. 3. 2015, 9.17

8 let

Od Nemcova se je še zadnjič poslovilo na tisoče Rusov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na moskovskem pokopališču Trojekurovo so v ožjem krogu pokopali ustreljenega opozicijskega politika Borisa Nemcova. Pred tem se je od njega v centru Saharova poslovilo več kot 10 tisoč ljudi.

Borisa Nemcova so neznanci v petek pozno zvečer ubili v središču Moskve v neposredni bližini Kremlja. Že v nedeljo je bil v ruski prestolnici množičen shod v spomin nanj, po podatkih organizatorjev se ga je udeležilo 70 tisoč ljudi. Gre za najvidnejšega, a nikakor ne edinega predstavnika ruske opozicije, ki je bil ubit v 15 letih vladanja Vladimirja Putina. Prav na pokopališču Trojekurovo na obrobju Moskve so na primer leta 2006 pokopali do Kremlja kritično novinarko Ano Politkovsko, prav tako žrtev umora.

Nemcovu se je poklonila ogromna množica Medtem ko je bil pogreb popoldne v ožjem krogu ‒ zbrali so se svojci in še kakih sto ljudi ‒ se je spominu na Nemcova v centru za človekove pravice, poimenovanem po sovjetskem disidentu in borcu za človekove pravice Andreju Saharovu, dopoldne poklonila ogromna množica. Prišlo je toliko ljudi, da se je pred zgradbo v središču Moskve, potem ko so jo po predvidenih štirih urah opoldne zaprli, še vedno vila več sto metrov dolga vrsta. Ob krsti so stali 87-letna mati pokojnega, njegovi otroci in vdova.

Duricka se je vrnila v Kijev Triindvajsetletna ukrajinska manekenka Ana Duricka, ki je s politikom prijateljevala in je bila v petek priča umora, se je medtem po več dneh zaslišanj v ponedeljek zvečer vrnila nazaj v Kijev. Pred tem se je v ponedeljek v pogovoru za rusko zasebno televizijo Dožd pritožila, da ji policija ne dovoli zapustiti Rusije, čeprav je povedala vse, kar ve.

Od Nemcova se je poslovilo več znanih imen V center Saharov so med drugim prišli številni veleposlaniki in drugi visoki predstavniki iz tujine, med njimi nekdanji britanski premier John Major, zunanji minister Litve Linas Linkevicius in veleposlanik ZDA John Tefft. Med žalujočimi sta bili tudi Naina Jelcin, vdova nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, pod katerim je bil Nemcov namestnik premiera, ter Julija Navalni, žena opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je trenutno v zaporu in mu izhoda danes niso odobrili.

Putina ni bilo Od visokih ruskih predstavnikov se je od Nemcova poslovil namestnik ruskega premierja Arkadij Dvorkovič, medtem ko predsednika Putina, ki ga je Nemcov glasno kritiziral, pričakovano ni bilo.

Prevladovali so privrženci liberalne opozicije Med žalujočimi so sicer prevladovali privrženci liberalne opozicije, izstopalo pa je tudi več vidnih oseb iz obdobja Jelcinovega vodenja države, ki imajo tako v gospodarstvu kot politiki še vedno velik vpliv, je poročala mednarodna agencija Reuters in med drugim opozorila na prve može Sberbanke, državnega tehnološkega podjetja Rusnano in državne agencije za jedrsko energijo.

Ali dogovor med Putinom in Jelcinom ne velja več? Kot je ob tem dodal Reuters, se v Moskvi že dolgo govori, da naj bi Jelcin ob sestopu z oblasti leta 1999 od Putina izsilil obljubo, da bo krog njegovih najtesnejših sodelavcev zaščiten. Umor Nemcova, ki ga je Jelcin na neki točki celo videl kot naslednika, naj bi zato nekateri razumeli kot izdajo in znak, da ta dogovor ne velja več.

Moskva dvema zahodnima politikoma prepovedala vstop v državo Današnje slovesnosti so sicer minile v senci protestov, ker so ruske oblasti najmanj dvema zahodnima politikoma prepovedale vstop v državo in tako onemogočile udeležbo na pogrebu. Poljsko zunanje ministrstvo se je tako s protestno noto odzvalo na odločitev Rusije, da predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta Bogdanu Borusewiczu, vidnemu disidentu v obdobju komunizma, ne izda vstopnega vizuma. Tiskovna predstavnica ruskega veleposlaništva v Varšavi je pojasnila, da je Borusewicz na seznamu politikov, ki jim je Rusija v odgovor na sankcije EU prepovedala vstop v državo.

Evropska unija je ravnanje Rusije obsodila V EU so medtem obsodili podobno ukrepanje Rusije v primeru evropske poslanke Sandre Kalniete, nekdanje zunanje ministrice Latvije in nekdanje evropske komisarke. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič je rusko prepoved vstopa zanjo obsodila kot "jasno kršitev temeljnih načel". Kot je opozorila, ima Kalnietova diplomatski potni list, izjave ruskih oblasti, češ da pomeni varnostno grožnjo, pa po njenem "niso videti verodostojne".

Podobno ostro se je odzval predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je napovedal, da bo zaradi zavrnitve vizuma Kalnietovi protestiral pri ruskih oblasteh in zahteval pojasnilo. Kot je zapisal, je tovrstno arbitrarno zavračanje vstopa na rusko ozemlje "žalitev" odnosov med EU in Rusijo ter dela demokratičnih institucij. Tokratni primer pa je "dvojno resen" – prihaja namreč v času, ki zahteva zadržanost in dobro voljo, ruska administracija pa še naprej deluje prav nasprotno.