Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2008,
19.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 12. 2008, 19.52

8 let, 5 mesecev

Obama imenoval Toma Daschlea za ministra za zdravstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama je imenoval nekdanjega vodjo senatne večine iz Južne Dakote Toma Daschlea na položaj ministra za zdravstvo.

61-letni Daschle je leta 2004 kot vodja senatne večine presenetljivo izgubil volitve, vendar je ostal v Washingtonu, kjer se je zaposlil pri podjetju za lobiranje Alston & Bird. Zdravstvena lobistka je tudi njegova žena Linda Daschle, ki naj bi prihodnje leto našla drugo službo. Napisal bo zdravstveno reformo Daschle bo v novi administraciji ne le minister za zdravstvo, ampak tudi vodja novega urada Bele hiše za zdravstveno reformo. Obama je ob imenovanju dejal, da bo Daschle, ki ga je označil kot enega največjih poznavalcev zdravstva v ZDA, ne le odgovoren za izvajanje načrta zdravstvene reforme, ampak da jo bo tudi napisal. To naj bi storil prihodnje leto, ko bo načrt poslal v kongres, kjer se bo nato začela vojna z republikanci in drugimi nasprotniki splošnega zdravstvenega varstva.

Najdražje zdravstvo, a Američani niso najbolj zdravi Obama je poudaril, da je potrebno rešiti izzive zdravstva, če želijo rešiti splošne gospodarske težave. Daschle pa je izpostavil, da če ne bo reforme, potem bodo čez deset let za zdravstvo plačevali dvakrat več kot sedaj. Že zdaj imajo ZDA, po Daschleovih besedah, najdražje zdravstvo na svetu, ne pa tudi najbolj zdravih ljudi. Stroški rastejo in so nevzdržni, trpljenje ljudi brez zavarovanja je brezvestno, reševanje zdravstvenih izzivov pa bo pomenilo daljše in boljše življenje za ljudi, kakor tudi večjo tekmovalnost ameriških podjetij.

Najbolj vroča tema je Blagojevich Zdravstvena reforma je ena najbolj vročih tem v ameriški politiki, vendar še vedno ne tako kot škandali. Novinarje je tako najbolj zanimal Obamov komentar na Blagojevicha, ki ga je zvezni preiskovalni urad FBI v torek aretiral, med drugim zato, ker je skušal prodati Obamov sedež v zveznem senatu najboljšemu ponudniku. Obama je bil doslej glede tega primera redkobeseden in ni naravnost obsodil Blagojevichevega početja, ki ima velike razsežnosti.

"Za nekatere je politika posel" Obama je ponovil, da ni bil v stiku z Blagojevichem glede senatnega naslednika in se je pošalil, da je to razvidno tudi iz prepisa prisluhov telefonskim pogovorom guvernerju, ki Obamo zmerja z izrazi, ki niso za javnost. Obama je tudi dejal, da se v ZDA ljudje odločajo za vstop v politiko iz dveh razlogov. Za nekatere je pomembno, da služijo ljudem, ki so jih izvolili, za druge pa je to posel, v katerem trgujejo za osebne koristi in Blagojevich naj bi bil skrajni primer slednjega. Glede preiskave je Obama dejal, da ga zvezni tožilec Patrick Fitzgerald ni poklical, prav tako pa naj ne bi zaslišal nobenega od njegovih sodelavcev.

Demokrati si želijo hitrega odstopa Obama je ponovil poziv Blagojevichu naj odstopi, s čimer bi se rešil zaplet glede njegovega senatnega sedeža. Imenovanje njegovega naslednika v senatu je namreč v pristojnosti guvernerja in mu obtožnico te pravice ne odvzame, ker je obravnavan kot nedolžen, dokler mu ni krivda dokazana na sodišču. Demokrati si želijo hitrega odstopa, ker bi potem Obamovega naslednika imenoval demokratski podguverner Patrick Quinn. V primeru posebnih volitev, ki jih pripravlja kongres Illinoisa, pa bi lahko zmagal republikanec.

Blagojevich bi še izsiljeval Pritiski na Blagojevicha se nadaljujejo. Pisno zahtevo k odstopu mu je poslal zvezni senator iz Illinoisa Dick Durbin, kongres Illinoisa grozi z odstavitvijo ali impeachmentom, ukrepe pa je napovedala tudi pravosodna ministrica države Lisa Madigan. Če ne bo odstopil, bo šla pred vrhovno sodišče države s prošnjo, naj ga razglasi za nesposobnega opravljanja dolžnosti. Blagojevich vztraja na položaju v želji, da še kaj izsili, morda nižjo kazen, vendar pa je škandal tako velik, da mu to verjetno ne bo uspelo.

Ne spreglejte