Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 5. 2014,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Srbija novinarji

Petek, 2. 5. 2014, 16.46

8 let

"Novinarji v Srbiji so slabše plačani od voznikov avtobusov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob svetovnem dnevu svobode medijev, 3. maju, sta novinarski društvi na Hrvaškem in v Srbiji opozorili na težke razmere v medijih v teh državah.

V Zagrebu so izpostavili, da je v zadnjih treh letih dobra tretjina hrvaških novinarjev ostala brez službe, v Beogradu pa, da so novinarji v Srbiji slabše plačani od voznikov avtobusov. Predsednik hrvaškega novinarskega društva (HND) Zdenko Duka je poudaril, da je najslabše stanje v hrvaških tiskanih medijih.

V tiskanih medijih so izgubili več kot polovico prihodkov Po podatkih hrvaškega ministrstva za kulturo so se prihodki v časopisih zmanjšali s 3,19 milijarde kun (419 milijonov evrov) v letu 2008 na 1,58 milijarde kun (207 milijonov evrov) leta 2012. Medtem ko so v tiskanih medijih izgubili več kot polovico prihodkov, so na televizijskem trgu zabeležili desetodstotni minus. Kriza je tudi v radijskem sektorju. Duka je tudi izpostavil, da je bilo leta 2011 na Hrvaškem nekaj manj kot 5000 novinarjev, v zadnjih petih letih pa je brez službe ostalo med 1500 in 2100 novinarjev.

"Delodajalci zmanjšujejo stroške in plače, odpuščajo novinarje, ki so v vse slabšem položaju. Vse to se odraža tudi na profesionalnih novinarskih standardih," je izpostavil Duka na novinarski konferenci na sedežu HND v Zagrebu. Opozoril je, da socialne težave in komercializacija medijev postajata obliki cenzure in avtocenzure.

Nizka plača kljub povprečno najvišji izobrazbi V HND so znova opozorili na netransparentnost lastniških deležev v zasebnih medijih in nepripravljenost države, da bi to uredila. Hrvaški novinarji izpostavljajo, da še zmeraj ni nacionalne kolektivne pogodbe, ki bi zagotovila najnižjo raven novinarskih pravic. Na ogroženost svobode medijev v Srbiji je opozorilo tudi Združenje novinarjev Srbije (UNS). Kot so izpostavili v sporočilu, so novinarji soočeni z revščino, ker imajo nizke plače, kljub temu, da so med tistimi, ki imajo povprečno najvišjo izobrazbo.

Raziskave so pokazale, da so novinarske plače v Srbiji podobne tistim, ki jih imajo delavci na železnici in nižje kot jih imajo vozniki avtobusov, so zapisali na spletni strani UNS. Tudi oni so izpostavili, da je dobra tretjina novinarjev v Srbiji soočena s cenzuro in avtocenzuro zaradi strahu pred izgubo službe ali prekinitvijo honorarnih pogodb. Zahtevajo od države, da pri spremembi medijske zakonodaje zagotovi javno financiranje lokalnih medijev in možnost pridobitve lastniških deležev novinarjem.

Novinarski društvi Hrvaške in Srbije sta pozvali vse novinarje in medijske delavce, naj se v soboto, 3. maja, udeležijo akcije Pet minut grmečega molka. Med 11.55 in 12. uro naj bi prekinili program v elektronskih medijih, prebrali sporočilo ob svetovnem dnevu svobode medijev ali ga objavili na televiziji, spletnih portalih in v tiskanih medijih.

Ne spreglejte