Sobota,
7. 9. 2024,
15.23

Osveženo pred

4 ure, 41 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod energija elektrika EDF jedrska elektrarna Francija

Sobota, 7. 9. 2024, 15.23

4 ure, 41 minut

Nova francoska jedrska elektrarna po samodejni zaustavitvi znova obratuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Jedrska elektrarna Flamanville | Najnovejši reaktor družbe EDF, ki naj bi bil model za novo generacijo elektrarn, je bil dokončan z 12-letno zamudo, stal pa je 13,2 milijarde evrov. | Foto STA

Najnovejši reaktor družbe EDF, ki naj bi bil model za novo generacijo elektrarn, je bil dokončan z 12-letno zamudo, stal pa je 13,2 milijarde evrov.

Foto: STA

Najnovejša francoska jedrska elektrarna, ki se nahaja v kraju Flamanville v Normandiji, ponovno obratuje, potem ko se je v sredo, le dan po zagonu, samodejno zaustavila. Zaustavitev je bila posledica "človeške napake", je francoski nadzornik za jedrsko varnost ASN pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP.

Tiskovni predstavnik državne energetske družbe EDF je danes dejal, da reaktor Flamanville 3 od zgodnjega jutra izvaja aktivnosti, ki pomenijo vzpostavitev stabilne jedrske reakcije. "Ekipe nadaljujejo dejavnosti," je dodal in potrdil, da bo reaktor predvidoma do konca jeseni priključen na omrežje, poroča AFP.

Francoski nadzornik za jedrsko varnost ASN je za AFP pojasnil, da je bila sredina samodejna zaustavitev posledica "človeške napake".

Opozorili na možne samodejne zaustavitve

Kot so že ob zaustavitvi sporočili iz EDF, gre evropski tlačni reaktor v Flamanvillu skozi "dolg in zapleten postopek zagona". Ob tem so opozorili, da so možne tudi nadaljnje samodejne zaustavitve.

Najnovejši reaktor družbe EDF, ki naj bi bil model za novo generacijo elektrarn, je bil dokončan z 12-letno zamudo, stal pa je 13,2 milijarde evrov, kar je približno štirikrat več od prvotno predvidenega proračuna.

Reaktorji z enako zasnovo so bili pred tem končani na Kitajskem in Finskem. 

EDF je dovoljenje za zagon dobil v ponedeljek, potem ko so polnjenje goriva zaključili v maju in pozneje izvedli niz testov. S polno zmogljivostjo 1.600 megavatov (MW) bo to najmočnejši jedrski reaktor v Franciji in bo lahko z elektriko oskrboval skoraj tri milijone gospodinjstev.

Jedrska elektrarna Flamanville
Novice Nova francoska jedrska elektrarna se je samodejno zaustavila
Gen energija oddaja 2
Novice Prihaja era najdražje elektrike? Je bo sploh dovolj? #video
Maketa JEK 2
Novice Pred referendumom o JEK2: za ali proti? #video