Četrtek,
21. 8. 2014,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci po svetu ZDA

Četrtek, 21. 8. 2014, 16.35

8 let

Nina Zorman: Bolj ko potujem po svetu, bolj blizu mi je Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Vedno sem iskala prostor, kjer bi se zasidrala. A bolj ko potujem in spoznavam tuje dežele, bolj mi je blizu Slovenija in postajam vedno bolj ponosna Slovenka."

Ta ponosna Slovenka je Nina Zorman, ena izmed tisočih mladih, ki vsako leto prek CCUSA odpotujejo na delo in potovanje v ZDA. Nina je za program, ki ga v Sloveniji posreduje agencija STA potovanja, izvedela povsem po naključju. "S prijateljico sva šli na predstavitev programa in me je takoj zamikalo. Ona me sicer ni jemala resno, a jaz sem bila trdno odločena, da grem v ZDA."

Štiri mesece dela in mesec dni potovanja "Bila sem povsem brez izkušenj, niti karte nisem znala kupiti," pripoveduje Nina in dodaja, da je bilo zato super, da se je odločila za program prek omenjene agencije. "Nekaj jim plačaš in ti pomagajo pri vsem, pri kartah, vizumu, iskanju dela in prenočišča. Zdaj bi to vse znala sama, a za prvič je bila takšna pomoč zelo dobrodošla."

Odšla je za pet mesecev, štiri mesece je delala, peti mesec potovala. Delo si je našla pred odhodom, saj pravi, da je od tu precej lažje, kot potem, ko si že enkrat tam. " Tudi v Ameriki se ne cedita med in mleko, je kar težko najti delo, še posebej če si tujec. Seveda imaš lahko tudi srečo," dodaja Nina, ki sama kar tako brez službe tja ne bi odpotovala.

Čistila hišo Lindsay Lohan Delo je sicer iskala kar nekaj časa, zato se je nazadnje odločila, da bo delala karkoli. Vzeli so jo pri čistilnem servisu v Los Angelesu, kjer je čistila hiše najpremožnejših Američanov v Hollywoodu, Sunset Boulevardu in Beverly Hillsu.

"Bili smo v hišah veliko znanih ljudi, med njimi sem videla le Londsay Lohan, a je takrat še spala," razlaga Nina, ki ji sicer to niti ni toliko pomembno. Ji je bila pa ta služba zelo zanimiva z vidika, da je imela priložnost vstopiti v življenje Američanov.

"Kot čistilki so mi odprli vrata, da sem lahko vstopila v njihov dom, da sem imela priložnost od blizu videti, kako živijo, kakšno opremo imajo, kaj jejo, kakšni so njihovi odnosi, kako se obnašajo … Res da so bili to tisti iz višjega sloja, a vseeno dobiš občutek."

"Uf, da bi se vrnila v ZDA? To bi bila težka preizkušnja …" V teh nekaj mesecih, ki jih je preživela v Ameriki, so Američani Nino precej razočarali, predvsem z obsedenostjo z materialnostjo, da mora biti vse veliko in največje. "Celo pomivalno korito je petkrat večje kot naše, res ne vem, zakaj," je še danes zgrožena Nina, ki pravi, da se v tem vidi njihova kultura, kako mislijo, da so najboljši.

Odgovor na vprašanje, ali bi se vrnila, zato ni presenetljiv: "Uf, da bi se vrnila v ZDA? Da bi tam živela, bi bila res težka preizkušnja." Pet mesecev je bilo zanjo povsem dovolj. "Ko sem se poslavljala, sem zadnji dan na metroju pela 'Žive naj vsi narodi …'. Res sem se rada vrnila v Slovenijo."

V ZDA bi se vrnila le kot popotnica, ogledat pa bi si šla njihovo naravo, saj je takrat potovala predvsem po mestih. Za kakšno daljše bivanje tam bi se mogoče odločila le, če bi dobila kakšno ponudbo za delo.

Kaj delo čistilke pomeni v življenjepisu? Ko je z izkušnjo z ZDA prebila led, je Nina čez eno leto odpotovala za dva semestra še na študijsko izmenjavo v Portugalsko, zdaj si vsako leto privošči kakšno potovanje od Ukrajine, prek Madagaskarja do Indije, letos pride na vrsto Kazahstan.

Vsa ta potovanja so Nini vedno prinesla velik plus pri iskanju službe. "Eno so izkušnje medkulturnega komuniciranja, drugo pa iznajdljivost. V tujini si namreč povsem sam, brez mame in očeta ali kakršnihkoli vez, tam si zgolj številka in bolj ko si iznajdljiv, bolje je zate."

Kako iznajdljiva in sposobna je, je dokazala tudi profesorju na Portugalskem, ko ji je kot tujki uspelo pridobiti vso dokumentacijo za vstop v zapor v Faru, kjer je naredila intervju z zapornikom. "Profesor je rekel, da je to misija nemogoče, a meni je uspelo."

Črna pika v življenjepisu grafične oblikovalke in predstavnice za odnose z javnostmi ni niti delo čistilke. V nekem farmacevtskem podjetju v Ljubljani je namreč službo med drugim dobila tudi zato, ker so videli, da ji ni nobeno delo pod častjo.

Iskala je prostor, kjer bi se zasidrala. Našla ga je doma. Nina ima v sebi veliko strast do potovanj, do spoznavanja novih dežel in preprostih ljudi, uživanja v naravi vsepovsod po svetu. Kot pravi, je vedno iskala prostor, kjer bi se našla in se zasidrala. A bolj ko hodi po svetu, bolj ugotavlja, kako zelo všeč ji je Slovenija.

"Ne glede na situacijo, politiko in gospodarsko stanje v naši državi mi je Slovenija zelo všeč. Povsod so plusi in minusi, tu so mi všeč način življenja, narava in ljudje. Mislim, da zelo podcenjujemo našo državo. Še vedno so to ljudje z dobrim srcem in če je kriza, še ne pomeni, da se ničesar ne da narediti."

Nina z vsakim potovanjem postaja bolj ponosna Slovenka in tudi po svetu rada razlaga, od kod prihaja, predvsem pa promovira sladko prleško vino. "Ko se vrnem, razpošiljam buteljke vina."