Ponedeljek,
3. 2. 2014,
14.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nemčija pomoč Grčija

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 14.32

8 let, 3 mesece

Nemčija razmišlja o novi večmilijardni pomoči Grčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble želi povečati pritisk na Grčijo, hkrati pa razmišlja o novem paketu pomoči. Ta naj bi bil vreden vsaj deset milijard evrov in pripravljen že v nekaj tednih.

Tretji paket pomoči v obsegu od 10 do 20 milijard evrov utegnejo Grčiji ponuditi že v nekaj tednih in s tem še pravočasno pred evropskimi volitvami, ki bodo maja, je poročala nemška revija Der Spiegel. V zameno naj bi Atene odločneje ukrepale, da bi nadoknadile zaostanek pri uresničevanju varčevalnih ukrepov.

Če bo treba, bo tretji paket pomoči za Grčijo pripravljen šele sredi leta, so povedali na finančnem ministrstvu v Berlinu. Medtem ko Spiegel omenja možnost vnovičnega odpisa dolgov ali pomoč iz evropskega reševalnega sklada ESM, pa na ministrstvu možnost odpisa dolgov odločno zanikajo.

Grčija zaostaja z reformami Grški časnik Kathimerini je v nedeljo poročal, da je ta močno zadolžena članica območja evra v zaostanku pri izvajanju 153 reformnih ukrepov, o katerih se je dogovorila z mednarodnimi posojilodajalkami. Časnik se sklicuje na seznam finančnega ministrstva, ki tudi samo še ni spravilo pod streho 57 svojih ukrepov.

Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada ocenjujejo, da Grčija do zdaj ni izvedla še niti polovice dogovorjenih reformnih ukrepov. Trojka je konec decembra odpotovala iz Grčije, ker v pogovorih niso dosegli nobenega napredka. Sporni sta bili predvsem privatizacija in reforma javne uprave.

Trojka Grčiji finančno pomoč zagotavlja že od leta 2010. Obljubljenih ji je približno 237 milijard evrov pomoči, v zameno pa mora vlada v Atenah uveljaviti reforme. Leta 2014 država po šestih letih recesije spet pričakuje skromno gospodarsko rast.