Ponedeljek,
8. 10. 2012,
14.26

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

duhovnik Nemčija

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 14.26

5 let, 7 mesecev

Nekoč neonacist, danes pastor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekoč nasilni Johannes Kneifel je našel svojo pot, ko je po okrutnem zločinu pristal v zaporu in s pomočjo duhovnika spremenil svoje življenje.

Johannes Kneifel je bil star samo 17 let, ko je tako močno pretepel nekega moškega, da je ta zaradi poškodb umrl. Ko je po petih letih zapustil zapor, je bil popolnoma spremenjen. Nekdanji neonacist in zagreti desničar zdaj študira teologijo in želi postati pastor. Njegova preteklost je bila prepojena s sovraštvom in nasiljem, prekomernim uživanjem alkohola in propagando desničarjev. Ob pripovedovanju svoje zgodbe se nasmeji, saj ve, da ga čaka svetlejša prihodnost.

Kot najstnik se je pridružil neonacistični skupini Kot najstnik je Kneifel postal aktivni član lokalne neonacistične skupine, kar je povzročilo nenehne prepire z njegovimi starši. Ko se je začel družiti z neonacisti, se je počutil osvobojenega in končno je imel nekaj, na kar je bil močno ponosen. Zaradi vse glasnejših sporov s starši, so ga ti poslali v internat blizu Hannovra, kjer je začel živeti dvojno življenje. Čez dan se je vedel kot normalen najstnik, zvečer in med konci tedna pa je živel življenje rasista.

Morda ni verjel v rasizem, vendar so ga njegovi sovrstniki v to prepričali. "Prepričan sem, da je imel takrat Johannes napačne prijatelje, ki so lahko z njim manipulirali tako, da je delal točno to, kar so hoteli," je povedal Eckhard Nühring, ravnatelj šole, ki jo je Johannes obiskoval.

S prijateljem sta želela naučiti hipija lekcije, namesto tega sta ga pretepla do smrti Leto 1999 pa se mu je za vedno vtisnilo v spomin, saj se je takrat za vedno spremenilo njegovo življenje. S prijateljem, s katerim sta si delila neonacistične nazore, sta popivala in se odločila, da bosta 44-letnega moškega, ki ga je mesto označilo za hipija, saj je promoviral mir in nenasilje, podučila. Namesto lekcije pa je moški prejel številne udarce, zaradi katerih je pozneje v bolnišnici umrl.

Zaradi napada je Kneifel pristal v največjem nemškem zaporu za mladoletnike in tam preživel pet let. Na sojenju zaradi uboja so številni psihologi izrazili prepričanje, da ima Kneifel hude psihološke motnje, zaradi česar se ne bo nikoli mogel upreti nasilju, a so se še kako motili. Med svojim bivanjem v zaporu je spoznal, da se želi spremeniti, pri tem pa mu je pomagal duhovnik v zaporu Dieter Kulks.

Duhovnik v zaporu je verjel, da se lahko spremeni Kulks je bil prepričan, da se lahko spremeni, saj je čutil krivdo za svoje dejanje. "To ga je tudi spodbudilo k temu, da se je vprašal, komu mora odgovarjati za ta občutek krivde in kdo mu lahko odpusti," se spominja Kulks. "To je bil začetek verskih vprašanj," je še povedal.

Johannes Kneifel je zapustil zapor kot kristjan in našel svoje mesto v baptistični cerkvi. Namesto da bi sodeloval pri neonacistični propagandi, je bral Sveto pismo, namesto da bi postal inženir, kot si je prej želel, si je zdaj želel postati pastor. Po enoletni praksi v baptistični cerkvi se je odločil za študij teologije. Odločil se je, da o svoji zgodbi napiše knjigo, kar je bila po njegovem mnenju najbolj boleča refleksija njegovega življenja. Kot duhovnik želi pomagati otrokom Zdaj služi pastor v neodvisni protestantski baptistični cerkvi, kjer najraje pomaga otrokom in najstnikom, ki se spopadajo s podobnimi občutki, kot se je sam, ko je bil enake starosti. Otroci pa so mu pomagali odkriti, da je s svojo preteklostjo takšen človek, ki lahko spregovori s tistimi, ki se sicer nikoli ne bi zatekli v cerkev po pomoč. Še vedno pa ga muči občutek krivde zaradi smrti nedolžnega človeka, čeprav si vedno dopoveduje, da je lahko srečen, da lahko svoje življenje začne znova.

"Želim, da bi tudi drugi, ki so se znašli v podobni situaciji, kot sem bil jaz, lahko spremenili svoje življenje in začeli znova," je za nemško spletno stran Deutsche Welle povedal Johannes Kneifel.