Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2023,
16.28

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Škotska Nicola Sturgeon

Nedelja, 11. 6. 2023, 16.28

10 mesecev, 2 tedna

Nekdanjo škotsko premierko aretirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Nicola Sturgeon | Do aretacije nekdanje premierke Nicole Sturgeon prihaja po aprilski aretaciji njenega moža Petra Murrella, ki je bil pri SNP odgovoren za finance.  | Foto Guliverimage

Do aretacije nekdanje premierke Nicole Sturgeon prihaja po aprilski aretaciji njenega moža Petra Murrella, ki je bil pri SNP odgovoren za finance.

Foto: Guliverimage

Policija je v okviru preiskave financ vladajoče Škotske nacionalne stranke (SNP) danes aretirala nekdanjo škotsko premierko Nicolo Sturgeon. Gre za tretjo aretacijo v okviru preiskave, ki je pretresla škotski politični sistem. Aprila so prijeli tudi njenega moža, ki pa so ga pozneje izpustili.

"52-letna ženska je bila danes aretirana kot osumljenka v zvezi s tekočo preiskavo o financiranju in financah stranke SNP," je sporočila policija in dodala, da že potekajo zasliševanja. Britanski mediji so nato razkrili, da gre za Nicolo Sturgeon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanja škotska premierka Nicola Sturgeon je v prvem odzivu po aretaciji, ki se je zgodila v sklopu preiskave morebitnih finančnih nepravilnosti vladajoče Škotske nacionalne stranke (SNP), zatrdila, da je nedolžna. Kot je dejala, ne bi nikoli naredila ničesar, kar bi škodilo stranki ali državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sturgeonova je povedala, da ji je veliko ljudi poslalo sporočila podpore, da pa bo potrebovala dan ali dva, da predela najnovejše dogodke. Hkrati je napovedala, da se namerava vrniti v parlament, kjer bo še naprej najboljše, kar zna, predstavljala svoje volivce iz južnega Glasgowa. Kot še poročajo agencije, so Sturgeonovo na prostost izpustili brez obtožnice, čaka pa jo nadaljnja preiskava.

Policija je nekdanjo vodilno škotsko političarko zadržala sedem ur kot del preiskave Operacija Branchform, ki se ukvarja s financami vodilne škotske politične sile.

Do aretacije nekdanje premierke prihaja po aprilski aretaciji njenega moža Petra Murrella, ki je bil pri SNP odgovoren za finance. Po navedbah britanskih medijev se Murrell že dolgo spopada z vprašanji o domnevnem izginotju približno 680 tisoč evrov donacij SNP, ki naj bi bile namenjene njenim prizadevanjem za neodvisnost Škotske. Obenem naj ne bi prijavil osebnega posojila v višini nekaj manj kot 114 tisoč evrov, ki ga je dal stranki.

Murrell je bil prisiljen v odstop s funkcije, potem ko je stranka medijem zanikala, da je izgubila 30 tisoč članov, a se je izkazalo, da njene trditve niso držale. "Čeprav ni bilo namena zavajati, se strinjam, da se je to zgodilo," je dejal ob odstopu. Do razkritja o padcu števila članov je prišlo v času volitev za zamenjavo Sturgeonove na položaju vodje stranke in škotske premierke.

Sturgeonova je odstop s položaja premierke po osmih letih napovedala sredi februarja in ob tem navedla osebne razloge. Konec marca so nato v SNP za njenega naslednika izvolili 37-letnega Humzo Yousafa, ki je postal najmlajši škotski premier v zgodovini, prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju in nasploh prvi musliman na čelu večje britanske stranke.

Humza Yousaf, Škotska
Novice Na Škotskem izvolili novega premierja in vodjo vladajoče stranke
vrhovno sodišče Združeno kraljestvo
Novice Vrhovno sodišče Škotski ne dovoli izvedbe referenduma brez privolitve Londona
Elizabeta II.
Novice Je slovo kraljice Elizabete II. obenem tudi slovo Združenega kraljestva?
Ne spreglejte