Torek,
1. 10. 2024,
10.41

Osveženo pred

4 ure, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Natisni članek

stoletnik rojstni dan Jimmy Carter predsednik ZDA

Torek, 1. 10. 2024, 10.41

4 ure, 29 minut

Nekdanji ameriški predsednik Carter praznuje stoti rojstni dan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter danes praznuje sto let. Praznoval bo v krogu svoje družine v mestu Plains na jugovzhodu ZDA, kjer bodo jubilej najdlje živečega nekdanjega predsednika v zgodovini ZDA in prejemnika Nobelove nagrade za mir proslavili s koncertom in preletom vojaških letal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Carter, ki je od februarja lani na svojem domu v paliativni oskrbi, si bo ogledal prenos slovesnosti v rojstnem mestu s približno 600 prebivalci, na kateri bo potekala naturalizacija sto novih državljanov ZDA, poroča AFP.

Demokrat Carter je bil predsednik ZDA med letoma 1977 in 1981. Na predsedniških volitvah je presenetljivo premagal takratnega predsednika Geralda Forda, v tekmi za drugi mandat pa je izgubil proti republikancu Ronaldu Reaganu.

Ameriški predsednik Jimmy Carter in guverner Kalifornije Ronald Reagan v soočenju pred volitvami. Cleveland, Ohio, ZDA, 28. oktober 1980. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Jimmy Carter in guverner Kalifornije Ronald Reagan v soočenju pred volitvami. Cleveland, Ohio, ZDA, 28. oktober 1980. Foto: Reuters

Predsednik Gerald Ford in guverner Jimmy Carter na televiziji med prvo predsedniško razpravo na ameriških predsedniških volitvah leta 1976 v Filadelfiji v Pensilvaniji, Kongresna knjižnica/Thomas J. O'Halloran | Foto: Reuters Predsednik Gerald Ford in guverner Jimmy Carter na televiziji med prvo predsedniško razpravo na ameriških predsedniških volitvah leta 1976 v Filadelfiji v Pensilvaniji, Kongresna knjižnica/Thomas J. O'Halloran Foto: Reuters

Leta 1978 je z egiptovskim predsednikom Anvarjem Sadatom in izraelskim ministrskim predsednikom Menahemom Beginom posredoval pri sklenitvi sporazuma iz Camp Davida, ki je bil podlaga za mirovni sporazum med Izraelom in Egiptom in ostaja osrednji del njegove zapuščine.

Ponesrečeno reševanje ameriških talcev

Njegovo predsedovanje pa je zaznamovalo ponesrečeno reševanje ameriških talcev z veleposlaništva v Iranu po islamski revoluciji leta 1979. Operacija ni uspela, v strmoglavljenju helikopterja je umrlo osem ameriških vojakov, Carter pa je zaradi tega in visoke inflacije izgubil volitve.

Po odhodu iz Bele hiše je skupaj z ženo Rosalynn, ki je umrla novembra lani, sprožil številne dobrodelne projekte in leta 1982 ustanovil Carterjev center, fundacijo za spodbujanje razvoja, zdravja in reševanja sporov po svetu. Leta 2002 je prejel Nobelovo nagrado za mir za "neutrudna prizadevanja za iskanje mirnih rešitev mednarodnih sporov".

Jimmy Carter se je rodil 1. oktobra 1924 v mestu Plains v ameriški zvezni državi Georgia. Njegov oče James je bil trgovec, mati Bessie pa medicinska sestra. Prav ona je ključno vplivala na njegov svetovni nazor brez rasizma, ki je bil sicer takrat popolnoma vpet v družbeno tkivo ameriškega juga.

Carter je leta 1941 dokončal srednjo šolo, kasneje pa je dokončal študij inženirstva in se šolal na mornariški akademiji v Annapolisu. Po šolanju se je leta 1946 poročil s tri leta mlajšo Rosalynn Smith, s katero sta dobila tri sinove in hčerko. Leta 1953 je po očetovi smrti prevzel družinsko kmetijo, vključil pa se je tudi v lokalno politiko. Leta 1962 je zmagal na volitvah v državni senat Georgie.

Leta 1976 je Carter začutil priložnost, da se prebije v Belo hišo kot nov obraz, neobremenjen s politiko Washingtona, kjer so še vedno tlele posledice škandala Watergate, ki je odnesel republikanca Richarda Nixona

Pokloni Carterju ob jubileju se že vrstijo. Ameriški predsednik Joe Biden ga je v videoizjavi, objavljeni konec tedna, označil za moralno silo. "Vaša zavezanost boljšemu svetu in neomajna vera v moč človeške prijaznosti nas vodita še naprej," je dejal.

Jimmy Carter
Novice Nekdanji predsednik ZDA bo paliativno oskrbo prejemal doma
Novice Nekdanji predsednik ZDA zaradi strahu pred vohunjenjem ne uporablja e-pošte
Novice Nekdanji predsedniki stanejo ZDA na leto 3,7 milijona dolarjev
Novice Jimmy Carter kritičen do izraelskega premierja Netanjahuja in Obame