Nedelja,
12. 7. 2015,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srebrenica

Nedelja, 12. 7. 2015, 13.20

8 let

Napad na Vučića zasenčil komemoracijo v Srebrenici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na naslovnicah dnevnikov prevladujejo fotografije iz Potočarov, na katerih je v središču srbski premier.

Sobotni napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića je zasenčil komemoracijo v Srebrenici, katere glavni namen je bil poklon žrtvam genocida, danes meni večina medijev v Bosni in Hercegovini.

Incident je dramatično opozoril na nefunkcionalnost varnostne mreže v tej razdeljeni državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Napad se ne bi smel zgoditi" Mediji poročajo o številnih odzivih na incident, med njimi tudi o odzivu poglavarja islamske skupnosti v BiH Huseina Kavazovića, ki je poudaril, da se napad na Vučića ne bi smel zgoditi, saj je s tem oskrunjen spomin na žrtve zločina.

Dnevnik Oslobođenje na naslovnici izpostavlja, kako je bil prav Kavazović tisti, ki je "pomiril strasti" v Potočarih, ko je pozval zbrane k miru in dolžnemu spoštovanju do gostov.

Ob številnih obsodbah napada na Vučića, ki so v prvih komentarjih sledile že v soboto, je v ospredje ponovno prišlo dejstvo, kako je v BiH, ki je kot država popolnoma razdrobljena, jasno, da med številnimi organi na različnih ravneh v državi ni sodelovanja. Kadar to je, je to le znak dobre volje in nikogar pravzaprav k ničemur ne zavezuje.

V BiH je 15 policijskih agencij, pri čemer med seboj sodelujejo, kakor se jim zahoče, še navaja Hina. Vsi dnevniki so si enotni, da gre za nedopusten varnostni spodrsljaj, a ni jasno, kdo je zanj kriv.

V glavo ga je zadel kamen Vučića in njegovo delegacijo je množica ob obisku spominskega centra v Potočarih pospremila z žvižgi in žaljivkami, nekateri pa so vanje metali plastenke in kamenje. Člani njegove delegacije so zato v naglici zapustili prizorišče in se hitro odpeljali z avtomobili. Srbskega premierja je v glavo zadel kamen. Enega od napadalcev so kasneje prijeli.