Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2011,
10.42

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kosovo barikade

Četrtek, 27. 10. 2011, 10.42

1 leto, 4 mesece

Na Kosovu odstranili del barikad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbi na severu Kosova so v skladu z napovedjo že odstranili del barikad, da bi tako omogočili nemoten prehod silam Kfor.

Po en vozni pas so odprli tako na cesti proti mejnemu prehodu Brnjak kot proti prehodu Jarinje in prva vozila Kforja so se po delni odstranitvi barikad malo po deveti uri že odpeljala proti mejnim prehodom s Srbijo. Z delno zaporo bodo še naprej preprečevali prehod pripadnikom misije Eulex Dogovor o delni odstranitvi barikad so v sredo zvečer dosegli župani štirih srbskih občin in predstavniki Kforja. A kot so ob tem opozorili Srbi, to še ne pomeni popolnega umika barikad. Z ohranitvijo delne zapore nameravajo še naprej preprečevati prehod pripadnikom misije Eulex. Srbi so del barikad danes najprej odstranili v kraju Zupče v občini Zubin Potok in dve vozili Kforja sta že prečkali barikado na cesti proti prehodu Brnjak. Vozni pas je odprt tudi na cesti, ki vodi do prehoda Jarinje. Srbi od Eulexa še vedno zahtevajo odstranitev kosovskih carinikov Župan občine Zubin Potok Slaviša Ristić je potrdil odprtje voznega pasu, s čimer so Kforju omogočili oskrbo njihovih pripadnikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak. "Upam, da bo Kfor spoštoval našo odločitev in je ne bo zlorabil. Ponavljam, da Eulex ne bo mogel mimo barikad, dokler se ne dogovori z Beogradom oziroma dokler se ne rešijo nesporazumi," je dejal in pojasnil, da to pomeni, da bo Eulex moral pristati na to, da na prehoda ne bo prevažal kosovskih carinikov. Kfor: Pozitiven, a obenem "nezadosten" korak Kfor je do delni odstranitvi barikad ocenil, da gre za pozitiven, a obenem "nezadosten" korak. Kot je poudaril tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzky, še naprej zahtevajo "brezpogojno" svobodo gibanja za vse, kar vključuje tudi pripadnike Eulexa in drugih institucij. To je že vseskozi stališče Kforja, ki ga ne mislijo spreminjati, je še poudaril Nowitzky.

Prejšni teden v spopadu ranjenih osem pripadnikov Kforja in dvajset Srbov Kosovski Srbi, ki nasprotujejo namestitvi kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, že od sredine septembra vztrajajo na barikadah, zaradi česar sta motena promet in oskrba.

Kfor je od srede minulega tedna skušal večkrat odstraniti barikade, potem ko jih kljub njegovi zahtevi Srbi niso odstranili sami. Minuli četrtek so pri tem uporabili solzivec. Ranjenih je bilo osem pripadnikov Kforja in 20 Srbov.

Kosovski poslanci za dialog in proti enostranskim potezam Prištine Kosovski parlament je medtem z veliko večino zavrnil zahtevo opozicijskega gibanja Samoopredelitev, da kosovska policija sama odstrani barikade na severu Kosova in da vlada v Prištini prekine marca začeti dialog z Beogradom. Proti predlogu je glasovalo 54 poslancev, podprlo pa ga je 17 poslancev. Poslanci so se z zavrnitvijo predloga gibanja Samoopredelitev (Vetevendosje) izrekli za nadaljevanje dialoga z Beogradom in proti enostranskim akcijam kosovske policije na severu Kosova.

Thaci je odgovornost delno pripisal tudi misiji ZN na Kosovu Poslanci iz Samoopredelitve so kosovskega premiera Hashima Thacija obtožili, da je odgovoren za nastale razmere na Kosovu. Thaci pa je na izrednem zasedanju parlamenta odgovornost za situacijo na severu Kosova delno pripisal tudi misiji ZN na Kosovu (Unmik), ki v tem delu države ni dosledno izvajala svojega mandata in zagotovila pravne države, s čimer je omogočila "vzporedne nezakonite dejavnosti".

Konec srbskih vzporednih struktur na Kosovu Kosovski premier je sicer napovedal konec srbskih vzporednih struktur na Kosovu, ki se sedaj skrivajo za otroci in ženskami. Te na barikade vodijo na silo, je menil Thaci. Obenem je vse politične stranke pozval k enotnosti in razumevanju nastale situacije.

Srbska vlada pa je v luči dogodkov na Kosovu ponovno ocenila, da je dialog prava pot za rešitev problema na severu Kosova, in državljane pozvala, naj ne nasedajo provokacijam ter se vzdržijo uporabe nasilja nad pripadniki mirovnih misij, še poroča Tanjug.

Ne spreglejte