Nedelja,
8. 12. 2013,
19.13

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pariz Kitajska

Natisni članek

Nedelja, 8. 12. 2013, 19.13

8 let, 4 mesece

Na Kitajskem so zgradili kopijo Pariza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Stanovanja kitajskega Pariza so na voljo kupcem, ki si želijo evropskega bivanja. Mesto za zdaj še sameva.

Nepremičninski trg na Kitajskem cveti, zato si lahko privoščijo tudi takšne nenavadnosti, kot je mali Pariz. Na skoraj dva tisoč hektarjih je investicijska skupina Guangsha zgradila Tianducheng, Nebeško prestolnico, ki ni nič drugega kot kopija Pariza. Z Eifflovim stolpom, Haussmannovimi zgradbami, celo s Champs Elysées. Njihov namen je, da bi si Kitajci lahko omislili drugačno, ekstravagantno bivanje. Le 170 kilometrov od Šanghaja ob turističnem mestu Hangzhou naj bi sto tisoč Kitajcev kmalu živelo kot Francozi.

"Hangzou je tako kot Pariz, mesto, kjer se ljudje spočijejo in si privoščijo romanco. Zato se bosta obe mesti lahko združili," je za Euronews dejal Chen Zhengei, eden od vodilnih menedžerjev investitorjev.

Kitajski Pariz so začeli graditi leta 2007, dokončali pa naj bi ga čez dve leti. Kupcem so na voljo stanovanja in hiše, te pa so državljanom s povprečno plačo 300 evrov nedosegljive. Stanejo od 600 tisoč evrov naprej, investitorji pa trdijo, da zagotavljajo ves francoski luksuz. Stanovanja so cenejša. 300 kvadratnih metrov veliko stanovanje s pogledom na replike versajskih vodometov je na primer na voljo za najemnino 500 evrov na mesec, najcenejša stanovanja pa celo le za 80 evrov na mesec. Trenutna cena kvadratnega metra stanovanja je 850 evrov. Mesto duhov za mladoporočence Toda kitajski Pariz naj bi bil mesto duhov, saj naj bi v njem živelo le nekaj sto ljudi. "Nikakor ne živimo v mestu duhov," je za 24France opomnil eden izmed njegovih prebivalcev Zeng Zeng, ki se je tja preselil že pred tremi leti: "Prepričan sem, da se bo mesto napolnilo s prebivalci, ljudje morajo le spoznati njegove prednosti."

Za življenje v kitajskem Parizu se je odločil, ker je blizu njegovega delovnega mesta in ker je mirno. Iz svoje francoske stavbe lahko vidi repliko Eifflovega stolpa, ki je visoka 108 metrov. Po njegovih ocenah v mestu trenutno živi okoli dva tisoč prebivalcev, večina se vozi na delo v Hangzhou. "Imamo vse, kar imajo druga mesta: šolo, vrtec, avtobusne povezave s središčem mesta. Pri nas so ponoči ulice razsvetljene," je dejal. Res pa je, da se del mesta še gradi.

Kitajske Champs Elysées so živahne, polne trgovin. Toda ker se velik del mesta še gradi, so druge ulice še prazne, zato tudi gospod Zeng priznava, da je mesto včasih dolgočasno, zaradi česar se raje odpravi v središče Hangzhouja.

Je pa mesto priljubljeno med mladoporočenci. Tisti, ki si ne morejo privoščiti medenih tednov v pravem mestu luči, lahko to storijo v kitajskem klonu. Poleg Pariza pa lahko skočijo še v replike švicarskega, angleškega in švedskega mesta, ki so prav tako zrasli v okolici Šanghaja.

Na Kitajskem je sicer kar nekaj kolosalnih gradbenih projektov, ki so se izkazali za napačne. Najbolj razvpit je Ordos v mongolski puščavi, kjer so zgradili naselje za skoraj milijon ljudi, a je večina stavb praznih. Investitorji so pred kratkim že tretjič znižali cene stanovanj, a kupcev kljub temu ni.