Petek,
18. 6. 2021,
13.20

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Natisni članek

potrdilo COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Petek, 18. 6. 2021, 13.20

2 leti, 10 mesecev

Na Hrvaškem kmalu množični dogodki za imetnike covidnih potrdil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Zabava | Doslej so na Hrvaškem izdali približno 180 tisoč digitalnih covidnih potrdil. | Foto Getty Images

Doslej so na Hrvaškem izdali približno 180 tisoč digitalnih covidnih potrdil.

Foto: Getty Images

Hrvaška bo s 1. julijem dodatno zrahljala protikoronske ukrepe, je danes napovedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo od začetka julija lahko že organizirali množične dogodke brez omejitve trajanja dogodka in števila ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila.

Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite pojasnil, da na množičnih dogodkih, na katere bo vstop omogočen zgolj z digitalnim covidnim potrdilom, ne bodo veljali običajni epidemiološki ukrepi, kot sta uporaba zaščitnih mask in medsebojna razdalja. Prav tako ne bo časovne omejitve za tovrstne prireditve, dovoljenja zanje pa bodo izdajali lokalni štabi civilne zaščite.

Prihaja nova mobilna aplikacija za skeniranje kode QR  

Kot je napovedal, bo od naslednjega tedna mogoče uporabljati novo aplikacijo za mobilne telefone, ki bo lahko prebrala kodo QR z digitalnega covidnega potrdila, s katerega je razvidno, ali se je oseba cepila, prebolela covid-19 ali pa ima negativen test na novi koronavirus. Doslej so na Hrvaškem izdali približno 180 tisoč digitalnih covidnih potrdil.

Hrvaški notranji minister je tudi dejal, da so odločitev o dodatnem rahljanju protikoronskih ukrepov objavili dva tedna pred uveljavitvijo spremenjenih ukrepov, da bi organizatorjem omogočili pripravo dogodkov, kot so koncerti in športne prireditve, ter osrednje turistične sezone.

Za preostale prireditve, na katerih ne bodo zahtevali digitalnih covidnih potrdil, ostaja v veljavi omejitev največ 100 udeležencev ob spoštovanju vseh ukrepov, ki so jih določili hrvaški epidemiologi.

Božinović je povedal, da bodo tudi poročne zabave lahko organizirali z neomejenim številom ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila. V nasprotnem primeru je število udeležencev poročnih zabav omejeno na 30, zabava pa lahko poteka le do polnoči. Dodal je, da bodo tudi gostinski lokali lahko stregli gostom, a le za mizami, da bi se izognili gneči, ki nastaja ob posameznih lokalih.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je med drugim dejal, da bodo na Hrvaškem epidemijo covid-19 preklicali, ko bodo strokovnjaki ocenili, da so v državi cepili dovolj ljudi in da ni več nevarnosti nenadzorovanega širjenja novega koronavirusa.

Na Hrvaškem so do četrtka zvečer uporabili 2,27 milijona odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so cepili več kot 836 tisoč ljudi, kar je nekaj več kot 20 odstotkov prebivalstva.

V državi so sicer v minulih 24 urah ob 4.436 testiranjih zabeležili 113 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa so umrle še tri osebe. Na Hrvaškem so doslej zabeležili nekaj manj kot 360 tisoč okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 je umrlo 8.168 ljudi.