Četrtek,
6. 6. 2013,
6.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
poplave Nemčija Avstrija Češka Slovaška

Natisni članek

Četrtek, 6. 6. 2013, 6.51

8 let, 3 mesece

Na Češkem so vodne pregrade zdržale, Dresden v pripravljenosti (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po petih dneh naraščanja rek se razmere na Češkem umirjajo, vodni val pa zdaj najbolj grozi vzhodnemu delu Nemčije. V pripravljenosti so tudi na Madžarskem.

Prebivalci nemškega mesta Dresden se še naprej ukvarjajo z naraslimi vodami, ki grozijo, da bodo predrle zaščitne nasipe in še dodatno zalile nekaterih predelov na območju mesta.

Na jugu Nemčije so se poplave že umirile in prebivalci so lahko začeli prvo ocenjevanje škode in odstranjevanje posledic, medtem ko se na vzhodu države bojijo, da jih najhujše šele čaka. V Dresdnu so tako na primer evakuirali več kot 600 ljudi, vode pa naj bi v kratkem dosegle 8,27 metra, kar je bistveno nad običajnima dvema metroma.

V Pragi so se sicer najhujšemu izognili in reka Vltava mesta ni opustošila v takšni meri kot leta 2002. Tokratne poplave so namreč najhujše po avgustu 2002, ko so zajele dele Nemčije, Češke, Avstrije, Slovaške, Rusije in Romunije. Češki minister za okolje Tomaš Chalupa je sicer opozoril, da se bodo narasle vode umikale le počasi. Kar se tiče čiščenja pa država upa na pomoč iz tujine, je poudaril. Med drugim gasilcem primanjkuje zmogljivih vodnih črpalk. Finančni minister Miroslav Kalousek pa je napovedal, da bodo žrtve poplav vsaj delno ali pa v celoti oproščeni davkov. Kako to izvesti, bo država še premislila.

Ponekod že odstranjujejo posledice poplav Na Češkem so gasilci že začeli odstranjevati škodo, približno 23.000 pa jih pomaga prebivalcem po vsej državi. Vltava je najbolj narasla v Pragi, kjer se razmere že umirjajo, gasilci pa trenutno veliko pozornosti posvečajo odstranjevanju blata in naplavin z mestnih zgodovinskih znamenitosti.

V sredo je bila najbolj prizadeta nemška pokrajina Saška, kjer je na pomoč priskočilo veliko prostovoljcev, medtem ko je raven voda v mestu Passau, kjer je Donava presegla 500-letni rekord, ostala enaka. Ponoči naj bi glavni vodni val dosegel Dresden v zvezni deželi Saška, kjer kakih 300 prostovoljcev izdeluje dodatne začasne nasipe. Angela Merkel je ob obisku prizadetih krajev obljubila 100 milijonov evrov pomoči, pri odstranjevanju posledic pa sodeluje tudi nemška vojska.

Zaradi poplav in plazov so izredne razmere razglasili tudi v treh avstrijskih pokrajinah, kjer se razmere umirjajo, Donava pa je vrhunec dosegla na Dunaju. Ogrozila je tudi Slovaško, v prestolnici Bratislava pričakujejo, da bodo vode naraščale še prihodnjih nekaj dni. Slovaški notranji minister Robert Kalinak je posvaril tudi vse radovedneže, ki jih zanima narasla Donava. "Nihče ne želi ničemur preprečiti pogleda na Donavo. Zagotovo gre za zelo zanimiv pogled, ki se mogoče več let ne bo ponovil, a je tudi zelo nevarno," je poudaril.

Evakuaciji se bodo izognili z zvišanjem nasipov Budimpeški župan Istvan Tarlos pa je ocenil, da se je evakuaciji 55.000 prebivalcev mesta najverjetneje mogoče izogniti, če se zviša določene nasipe. V Bratislavi so oblasti zagotovile dodatne dele za nadgradnjo mobilnih protipoplavnih ovir za bratislavsko četrt Devin. Sicer naj bi po sedanjih podatkih obstoječe pregrade zadoščale, vendar oblasti ničesar ne želijo prepustiti naključju. Budimpešto naj bi najhujši vodni val dosegel v ponedeljek.

Poplav se bojijo tudi na Hrvaškem Na Hrvaškem vrhunec visokih voda pričakujejo v prihodnjem tednu. Bojijo se, da bodo v desetih dneh druge ali tretje najhujše poplave v zgodovini. Pričakujejo, da bo narasla Donava vplivala tudi na vodostaj Drave, ki bi lahko poplavila Osijek.

Nasipe utrjujejo tudi na Madžarskem ob reki Donavi. Vodni val na Donavi naj bi Budimpešto dosegel v ponedeljek, že zdaj pa so izpraznili luksuzne hotele na otoku Margitsziget. Prepovedan je tudi promet na cestah vzdolž Donave, zaradi česar v mestu nastajajo veliki zastoji.

V poplavah je do zdaj umrlo najmanj 16 ljudi, več jih še pogrešajo.