Torek,
8. 10. 2024,
18.12

Osveženo pred

2 uri, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

Natisni članek

meteorologija ZDA Florida veter vreme orkan

Torek, 8. 10. 2024, 18.12

2 uri, 13 minut

Meteorolog zajokal med poročanjem o razsežnostih uničujočega orkana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53
meteorolog John Morales

Orkan Milton, ki se je v ponedeljek okrepil v orkan pete stopnje in se približuje Floridi, naj bi se, preden bo dosegel kopno, še podvojil, napovedujejo meteorologi. Njegovi katastrofalni učinki se bodo čutili na veliko širšem območju, zato so številne prebivalce že pozvali k evakuaciji. Floridskega meteorologa so napovedi tako prizadele, da je med poročanjem o moči in razsežnostih orkana večkrat zahlipal in tudi zajokal.

Meteorolog John Morales ni mogel zadržati solz, ko je za televizijo WTVJ poročal o moči in razsežnostih orkana Milton. "To je neverjeten, neverjeten, neverjeten orkan ... popustil je za 50 milibarov v desetih urah ... oprostite, to je strašljivo," je dejal s cmokom v grlu in vidno šokiran.

Po zadnjih napovedih bo Milton kopno dosegel v sredo kot orkan tretje stopnje na obalo floridskega zaliva. Njegovo nevarno oko in očesna stena pa bi lahko opustošila območje kjerkoli od Cedar Keyja na severu do Naplesa na jugu.

Nacionalni center za orkane (NHC) je Miltona označil za izredno nevaren orkan pete stopnje. Sunki vetra naj bi dosegli hitrost tudi do 260 kilometrov na uro, gladina morja ob polotoku Jukatan pa naj bi se dvignila za približno meter in pol, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Fotogalerija
1
 / 5

Biden zaradi grožnje orkana Milton odpovedal potovanja v tujino

Predsednik ZDA Joe Biden je danes zaradi bližajočega se orkana Milton odpovedal načrtovani potovanji v Nemčijo in Angolo. 

Biden je odpovedal potovanji v Nemčijo in Angolo, da bi nadzoroval priprave na orkan Milton, ki se približuje Floridi, so danes sporočili iz Bele hiše.

Predsednik ZDA naj bi sicer v četrtek odpotoval v Nemčijo, kjer bi se sestal z več evropskimi voditelji, konec tedna pa naj bi sodeloval tudi na zasedanju kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hude skrbi tudi za politiko

Odhod v času bližajočega se orkana bi za Bidna pomenil tudi resno politično tveganje doma. ZDA namreč do predsedniških volitev loči manj kot mesec dni, republikanski kandidat Donald Trump pa je že ob divjanju orkana Helene konec septembra ostro kritiziral odzive Bidnove vlade na izredne razmere.

Biden po navedbah tiskovne predstavnice Bele hiše Karine Jean-Pierre še vedno usklajuje odzive na orkan Helene, ki je minuli teden za seboj pustil opustošenje in povzročil več kot 230 smrtnih žrtev po več zveznih državah na jugovzhodu ZDA, vključno s Florido.

Tej se sedaj že približuje nov uničujoč orkan Milton, ki je davi ustvarjal sunke vetra s hitrostjo do 230 kilometrov na uro in bi lahko na zahodni obali Floride povzročil tudi do pet metrov visoke valove, napovedujejo ameriški vremenoslovci.

Nacionalni center za orkane v ZDA je neurje označil za "izjemno nevarno" in ljudi pozval, naj upoštevajo ukaze za evakuacijo.

Guverner Floride Ron DeSantis je na današnji tiskovni konferenci dejal, da je "v bistvu ogrožen celoten floridski polotok". | Foto: Reuters Guverner Floride Ron DeSantis je na današnji tiskovni konferenci dejal, da je "v bistvu ogrožen celoten floridski polotok". Foto: Reuters

Po vsej zvezni državi potekajo priprave na prihod orkana, med drugim tudi z odstranjevanjem ruševin in drobirja, ki jih je za seboj pustil orkan Helene. Poleg številnih ekip reševalcev in skoraj 400 reševalnih vozil naj bi do prihoda orkana aktivirali tudi okrog 8000 pripadnikov nacionalne garde.

orkan Milton
Novice Izredna nevarnost: sunki vetra lahko dosežejo 260 kilometrov na uro #video