SiolNET. Novice Svet
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Menjalni tečaj kune bo pri 7,5 kune za evro #video

0,88

termometer

Finančni ministri članic EU so danes sprejeli pravno podlago, ki bo Hrvaški omogočila, da bo od 1. januarja 2023 uporabljala evro. Menjalni tečaj so postavili pri 7,53450 kune za evro.

Ministri za finance, med njimi slovenski minister Klemen Boštjančič, so sprejeli tri pravne akte za vstop Hrvaške v območje evra. Eden od teh določa menjalni tečaj, ki znaša 7,53450 kune za evro. To ustreza trenutnemu srednjemu tečaju kune v mehanizmu deviznih tečajev (ERM II), so sporočili iz Sveta EU.

Hrvaške izpolnjuje kriterije za prevzem evra

"Rad bi čestital svojemu kolegu Zdravku Mariću in celotni Hrvaški, da bo postala 20. država, ki se bo pridružila evrskemu območju," je ob tem povedal češki finančni minister Zbynek Stanjura, čigar država trenutno predseduje Svetu EU.

Finančni ministri so pravno podlago za pridružitev Hrvaške evrskemu območju potrdili, potem ko je Evropska komisija v začetku junija v konvergenčnem poročilu za leto 2022 presodila, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra z letom 2023. Voditelji članic so nato konec junija potrdili priporočilo Sveta EU o vstopu Hrvaške v območje z evrom, pretekli teden pa so to podprli tudi evropski poslanci.

Hrvaška, ki je del EU od leta 2013, bo tako 1. januarja prihodnje leto postala 20. članica evrskega območja. V njem je tudi Slovenija, ki je evro prevzela leta 2007.

denar Novice Dijaki in študentje bodo prejeli covidni dodatek Jadran, Jadransko morje, Velebit, Cres, otok, Kvarner Novice Hrvati v skrbeh zaradi nenadnega pojava. Prihajajo nevarne ribe. Razpis za vlaganje v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti Novice Za turistične namestitve in gorske centre 69 milijonov evrov #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin