Torek,
13. 9. 2011,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kabul talibani Nato

Torek, 13. 9. 2011, 16.36

8 let

Med žrtvami napada v Kabulu ni slovenskih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poveljstvo sil Nata v Afganistanu v središču prestolnice Kabul je bilo tarča napada, ki še traja.

Iz dela mesta, kjer je poveljstvo Isafa, blizu pa je tudi ameriško veleposlaništvo, je bilo slišati eksplozije. Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Večji samomorilski napad Tiskovni predstavnik talibanov je dejal, da poteka večji samomorilski napad na pripadnike lokalnih in tujih obveščevalnih služb v Afganistanu na krožišču Abdul Hak. To je sicer kakega pol kilometra oddaljeno od poveljstva sil Isaf. V četrti številna veleposlaništva Usklajeni napadi so se zgodili v močno varovani četrti, kjer so poleg poveljstva sil Isaf in ameriškega veleposlaništva še številna druga veleposlaništva in upravne zgradbe ter sedež afganistanske obveščevalne službe. V četrti imajo pisarne ali stanovanja tudi številni tujci.

Po navedbah prič naj bi najmanj štirje napadalci najprej zasedli položaje na visoki zgradbi, ki jo gradijo blizu sedeža Isafa, in začeli z ročnimi granatami in strelnim orožjem obstreljevati pripadnike varnostnih sil. Poleg tega so udarili najmanj trije samomorilski napadalci, katerih tarča je bila afganistanska policija.

Še vedno je slišati streljanje Eksplozije, ki jih je bilo slišati popoldne po lokalnem času, so proti večeru ponehale, še vedno pa je slišati streljanje.

Med žrtvami ni slovenskih vojakov Da je prišlo do napada, so potrdili tudi na ameriškem veleposlaništvu, obenem pa sporočili, da ni terjal žrtev med osebjem ambasade. Prav tako zaenkrat ni žrtev med pripadniki Natovih sil, kar velja tudi za pet slovenskih vojakov, ki so trenutno v Kabulu, je potrdil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

Po navedbah afganistanskega notranjega ministrstva pa so bili v napadih ubiti trije afganistanski policisti in štirje civilisti, še deset civilistov in devet policistov je bilo ranjenih. Ubitih je bilo tudi več napadalcev.

Karzaj: Napadi ne morejo ustaviti procesa tranzicije Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je napade obsodil ter poudaril, da gre za teroristične napade s ciljem vplivati na prenos pristojnosti na afganistanske oblasti. "Napadi ne morejo ustaviti procesa tranzicije in ne morejo oslabiti odločenosti ljudi, da bodo prevzeli odgovornost za varnost svoje države, temveč jo lahko kvečjemu okrepijo," je dejal.

Rasmussen: Imamo zaupanje v afganistanske oblasti Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je v Bruslju izrazil prepričanje, da bodo afganistanske sile opravile z napadalci. "Zadevo podrobno spremljamo in imamo zaupanje v afganistanske oblasti," je dejal. Dodal je, da poskusi talibanov, da bi spodkopali načrt Nata o prenosu odgovornosti za varnost na afganistanske sile, ne bodo uspeli. "Talibani preizkušajo tranzicijo, a ne morejo je ustaviti," je dejal.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je izpostavila, da napadi ne bodo prestrašili Američanov, ki bodo še naprej delovali v Afganistanu. "Bomo previdni, vendar pa bomo nadaljevali delo, in to še bolj predano kot doslej," je poudarila.