Sreda,
12. 6. 2019,
15.10

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

protesti Rusija aretacija Aleksej Navalni

Sreda, 12. 6. 2019, 15.10

4 leta, 10 mesecev

Med protestom v Moskvi aretiran tudi opozicijski voditelj Navalni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Aleksej Navalni | Ruske oblasti so na protestu v Moskvi med drugim pridržale tudi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. | Foto Reuters

Ruske oblasti so na protestu v Moskvi med drugim pridržale tudi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Foto: Reuters

Med shodom proti samovoljnemu ravnanju organov pregona v Moskvi, ki ga tamkajšnje oblasti niso odobrile, je bilo danes aretiranih več kot 400 ljudi, med njimi tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Policija je posredovala proti približno 1.200 protestnikom, ker shod ni bil prijavljen.

Po podatkih nevladne organizacije OVD Info je bilo aretiranih več kot 400 ljudi. Policija je pred tem sporočila, da so aretirali več kot 200 protestnikov. Med aretiranimi so tudi najmanj štirje novinarji, med njimi tudi sodelavec nemške revije Der Spiegel.

s-400 rakete Rusija
Novice ZDA naročile Turčiji, naj odstopi od nakupa ruskih raket

Shod sprva organizirali v podporo priprtemu novinarju

Nekateri protestniki so nosili majice v podporo preiskovalnemu novinarju Ivanu Golunovu, ki so ga pretekli teden aretirali zaradi domnevne preprodaje drog. Aretacija 36-letnika je sprožila val ogorčenja in solidarnosti v ruski javnosti. Trije največji časniki v državi so v ponedeljek objavili naslovnico, na kateri je z velikimi črkami pisalo Jaz sem/mi smo Ivan Golunov.

Policija je posredovala proti približno 1.200 protestnikom, več kot 400 so jih aretirali. | Foto: Reuters Policija je posredovala proti približno 1.200 protestnikom, več kot 400 so jih aretirali. Foto: Reuters

Shod so sprva organizirali v podporo Golunovu, vendar je bil novinar v torek nenadoma izpuščen, obtožbe proti njemu pa ovržene. Mnogi v izpustitvi Golunova vidijo poskus Kremlja, da bi preprečil val protestov.

Miro Cerar, Sergej Lavrov
Novice Cerar in Lavrov potrdila dobro sodelovanje med Slovenijo in Rusijo

Navalni: Oblasti ustrahujejo in zaprejo tiste, ki vztrajajo

"Oblasti se zelo bojijo fantastičnega in soglasnega izraza solidarnosti v primeru Golunov," je na Twitterju poudaril ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni. "Zato je zanje pomembno, da uničijo skupno solidarnost ter nato ustrahujejo in zaprejo tiste, ki vztrajajo," je dodal.

Iz Kremlja so v torek sporočili, da bi protest motil praznovanja ob dnevu Rusije, ki je dela prost dan. "Kar se je zgodilo Ivanu Golunovu, se dogaja vsak dan po vsej državi. Veliko primerov, povezanih z drogo, se zgodi tako," je izjavil mladi protestnik, ki je nosil majico z napisom Jaz sem Golunov.

Okoli sto protestnikov se je zbralo tudi v Sankt Peterburgu, kjer so pozvali oblasti, naj izpustijo žrtve policijskih zlorab, kot je ugledni zgodovinar Jurij Dmitrijev.