Ponedeljek,
8. 7. 2024,
10.49

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Natisni članek

Rusija metropolit Hilarion Madžarska

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 10.49

3 mesece

Madžarska dala zavetje ruskemu metropolitu, ki ga obtožujejo spolnega nadlegovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Metropolit Hilarion | Metropolit Hilarion je bil nekdaj drugi mož v Ruski pravoslavni cerkvi. | Foto Guliverimage

Metropolit Hilarion je bil nekdaj drugi mož v Ruski pravoslavni cerkvi.

Foto: Guliverimage

Oblast na Madžarskem ni le rešila moskovskega patriarha Kirila pred sankcijami EU, ampak od leta 2022 v Budimpešti daje zavetje ruskemu metropolitu Hilarionu, nekdanji desni roki patriarha Kirila, na družbenem omrežju X piše madžarski novinar Szabolcs Panyi.

Pri tem se novinar sklicuje na ruski medij Nova Gazeta. Ta tudi piše, da je metropolit Hilarion spolno nadlegoval svojega 18-letnega pomočnika.

Prihod na Madžarsko

Poleti 2022 je bil Hilarion, ki je bil označen za drugega človeka Ruske pravoslavne cerkve, brez pojasnila poslan na Madžarsko in tam imenovan za vodjo ene najmanjših škofij Ruske pravoslavne cerkve.

Samostan Pečarska lavra v Kijevu
Novice Je to nevarna trdnjava ruskih vohunov?

Nekaj ​​mesecev pozneje se je Georgij Suzuki, 18-letni pravoslavni mladenič iz rusko-japonske družine, s katerim si je Hilarion dopisoval, preselil k njemu in postal njegov celični oskrbnik.

Metropolit naj bi grozil mladeniču

Po besedah ​​Suzukija naj bi ga Hilarion prisilil k skupnemu življenju in spanju v isti postelji ter mu grozil s težavami, če se razideta. Januarja 2024 je mladeniču uspelo pobegniti pod pretvezo, da bo obiskal zdravnika.

Takrat je iz metropolitove hiše odnesel tudi drago uro in 30 tisoč evrov ter odšel k svoji družini na Japonsko. Zaradi tega so proti njemu na Madžarskem odprli kazenski postopek.

Razkošno metropolitovo življenje

Mladenič je Novi Gazeti posredoval fotografije in zvočne posnetke, ki potrjujejo njegove besede o metropolitovih grožnjah in prikazujejo tudi njegovo razkošno življenje v Evropi: metropolit smuča, jadra in hodi v drage restavracije. Poleg tega je duhovnik kupil 2.360 kvadratnih metrov veliko posestvo za 2,1 milijona evrov v predmestju Budimpešte.

Vladimir Putin
Novice Je Putin dal ukaz za likvidacijo Prigožina?
Vladimir Putin in patriarh Kiril
Novice To je mož, ki Putinu pomaga vladati Rusiji