Sobota,
26. 9. 2015,
18.47

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
begunci Hrvaška

Natisni članek

Sobota, 26. 9. 2015, 18.47

8 let, 6 mesecev

Ljudje ležijo drug na drugem, hrane ni (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"Sem v begunskem kampu. Šokiran sem. Kar vidim, je popoln absurd. Ljudje ležijo drug na drugem. To ni humano," v videu, posnetem v begunskem kampu na srbsko-hrvaški meji, razkriva nizozemski novinar.

Nizozemski novinar Danny Ghosense se je, da bi razkril muke beguncev na srbsko-hrvaški meji, pod pretvezo, da je begunec iz Sirije, pretihotapil v enega od begunskih kampov.

"To je neverjetno. Pravkar sem se registriral kot begunce iz Sirije. Star sem 34 let in še vedno študent. Tresem se. Niti pomisliti nočem, kaj bi mi naredili, če bi me ujeli," v kamero, ko se oddaljuje od točke za registracijo, pripoveduje novinar, ki je sicer libanonskega porekla. Ni znano, v katerem kampu je nastal video, po pisanju Jutarnjega lista pa gre po vsej verjetnosti za begunski center v hrvaškem Opatovcu.

Brez težav čez administrativne postopke Novinar nizozemskega medija 3onderzoekt se je uradnikom v begunskem kampu predstavil kot sirski begunec Qalid Gasan. Brez težav je opravil vse medicinke teste in administrativne postopke, ob tem pa ves postopek v begunskem kampu tudi posnel.

To je zapor Na posnetku, objavljenem na YouTubu, se vidi, kako begunci v taboru posedajo po tleh, brez strehe nad glavo. "To je zapor," pripovedujejo tisti, ki so že več dni ujeti za zastraženimi ograjami. "Ni hrane, ničesar ni," pravijo. Oblasti jim ničesar ne povedo. Obljubili so jim, da bodo lahko taborišče zapustili čez en dan, a so po enem tednu še vedno tam.