Četrtek,
14. 1. 2021,
6.34

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

6

Natisni članek

okužba COVID-19 Koronavirus Italija

Četrtek, 14. 1. 2021, 6.34

3 leta, 3 mesece

Celotna Francija uvaja policijsko uro ob 18. uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

6

Francoska vlada je danes poostrila nadzor na mejah, da bi preprečila vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo. V boju proti novemu koronavirusu so v Franciji tudi podaljšali policijsko uro, ki bo od sobote po vsej državi najmanj dva tedna veljala od 18. ure, je po poročanju tujih tiskovnih agencij nocoj sporočil premier Jean Castex.

"Po 18. uri ne bo dovoljeno oditi od doma iz osebnih razlogov," je poudaril francoski premier Jean Castex na novinarski konferenci. Tudi trgovine se bodo morale zapreti do 18. ure, poroča STA.

Policijska ura se je doslej ob 18. uri začela v 25 francoskih departmajih, v preostanku države pa je veljala med 20. in 6. uro. Castex je pojasnil, da podatki o novih okužbah kažejo, da daljša policijska ura vpliva na število novih okužb. "Tam, kjer se policijska ura začenja ob 18. uri, je število novih primerov dva do trikrat nižje kot drugod po državi," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V času policijske ure niso dovoljeni sprehodi na prostem, športne aktivnosti ali nakupovanje. Je pa dovoljeno zapustiti dom za odhod na delo ali iz nujnih družinskih razlogov.

Razmere v Franciji glede novega koronavirusa so se v zadnjih dneh izboljšale, a ostajajo zaskrbljujoče, je dejal Castex. V povprečju na dan potrdijo 16.000 novih okužb, v nobenem od francoskih departmajev ne dosegajo cilja 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

Zaradi nevarnosti novih mutacij koronavirusa poostrili nadzor na mejah

Da bi preprečile vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo, so francoske oblasti danes poostrila nadzor na mejah. Za vstop v Francijo iz držav zunaj EU bo poslej obvezno predložiti negativen test na novi koronavirus pred vkrcanjem na ladjo ali letalo. Po prihodu v Francijo iz teh držav pa bodo morali posamezniki za sedem dni v samoizolacijo.

Minister za zdravje Olivier Veran je napovedal, da bodo storili vse, da bi se izognili širjenju zelo nalezljive različice novega koronavirusa, ki so jo prvič odkrili v Veliki Britaniji. Trenutno v Franciji na dan zabeležijo od 200 do 300 primerov tega seva.

Pandemija covida-19 je Francijo, ki ima 67 milijonov prebivalcev, precej prizadela. Potrdili so več kot 2,8 milijona okužb z novim koronavirusom, okoli 69.000 covidnih bolnikov je umrlo. Do srede zvečer so v Franciji proti covidu-19 cepili okoli 250.000 ljudi.

Na Kitajskem prva smrt zaradi koronavirusa po več mesecih

Skupina strokovnjakov, ki bo s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotavljala izvor novega koronavirusa, je danes prispela v kitajsko mesto Wuhan. V državi so ravno danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19 po več mesecih.

Strokovnjake WHO so ob prihodu na Kitajsko testirali na novi koronavirus, sedaj bodo pa morali preživeti še dva tedna v karanteni. Njihova naloga je, da skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so namreč prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je zahteval po vsem svetu že več kot 1,9 milijona življenj, piše STA.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Novice "Bojazen, da so nekatera cepiva manj učinkovita proti bolj nalezljivim sevom virusa"

Pred prihodom je ekipa WHO skušala ublažiti pričakovanja, saj da bodo sprva predvsem izmenjali stališča in ugotovitve s kitajskimi kolegi. To je namreč šele prvi obisk, v okviru katerega bodo preučili dosedanje raziskave in oblikovali načrt za naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvema članoma ekipe so sicer preprečili vstop na Kitajsko, potem ko so pri njima odkrili protitelesa za novi koronavirus. Iz WHO so sporočili, da sta strokovnjaka obtičala v Singapurju. Prisotnost protiteles sicer nakazuje na prebolelo bolezen, oba sta bila večkrat pred odhodom negativna na testiranju za novi koronavirus.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska lani dolgo prelagala. Iskanje izvora virusa je namreč politično občutljiva tema, saj se Kitajska brani, da bi postala glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti tako že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem, piše STA.

Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

Na Kitajskem so medtem danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19 po osmih mesecih. Čeprav velja Kitajska za izvor novega koronavirusa, je pandemija ni huje prizadela.

Epidemija koronavirus
Novice Vlada epidemijo podaljšala za 60 dni

V zadnjem dnevu 138 okužb

Kitajske oblasti ob pojavu okužbe hitro uvedejo stroge karantenske ukrepe, da bi tako zajezili širjenje. Trenutno veljajo tovrstni ukrepi za več kot 20 milijonov ljudi na severu Kitajske. V eni od kitajskih provinc so razglasili nujno stanje, saj beležijo porast okužb. V zadnjem dnevu so v državi potrdili 138 okužb, kar je največ v enem dnevu od marca lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti želijo pred prihajajočim kitajskim novim letom naslednji mesec popolnoma omejiti lokalne prenose, saj se v tistem času na pot poda po več sto milijonov ljudi.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice Raziskava o epidemiji: kaj smo jeseni delali drugače kot spomladi?