Ponedeljek,
11. 11. 2013,
13.39

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 13.39

8 let, 4 mesece

Kitajska bo v državna podjetja spustila več zasebnega kapitala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska bo vrata državnih podjetij bolj na široko odprla zasebnikom, piše kitajski državni časnik China Daily. Zasebne družbe bi lahko v državnih po novem prišle do med 10- do 15-odstotnega deleža.

Po besedah predstavnikov kitajske državne komisije za upravljanje in nadzor premoženja, ki jih navaja časnik, bodo zasebniki z možnostjo večjega dostopa do naložb v državnih podjetjih dobili več besede pri sprejemanju odločitev.

Štiri največje kitajske državne banke sicer že danes kotirajo na hongkonški borzi in tudi na drugih trgih, prav tako to velja za kitajsko energetsko skupino CNOOC in državno naftno podjetje CNPC, več podružnic konglomerata China Resources ter za kitajska telekomunikacijska operaterja China Mobile in China Unicom.

A partnerstva oz. projektna podjetja so redka. Eno od izjem v tej luči predstavlja posel iz leta 2003, prek katerega je zasebni industrijski konglomerat Fosun Group v podjetju, ki ga je ustanovil s kitajsko državno skupino China National Medicine, prišel do 49-odstotnega lastniškega deleža. Reforma, vezana na državna podjetja, po navedbah China Daily predvideva, da se bo lahko prestrukturiranju državnih podjetij pridružila vrsta različnih zasebnih družb.

Ne glede na današnje novice pa stroka meni, da koraka v smer prave privatizacije na Kitajskem ta trenutek ne gre pričakovati, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V Pekingu sicer že od sobote poteka štiridnevno zasedanje 376-članskega centralnega komiteja komunistične partije. Pod vodstvom generalnega sekretarja in predsednika države Xi Jinpinga se odvija za tesno zaprtimi vrati enega od pekinških hotelov. Delegati želijo na t. i. tretjem plenumu začrtati ekonomsko politiko vlade za prihodnjih pet let, v preteklosti pa so s tovrstnih srečanj prihajali signali dolgoročnih sprememb v kitajski politiki.