Petek,
18. 6. 2021,
9.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,90

5

Donald Trump Joe Biden Kim Jong Un Severna Koreja

Natisni članek

Petek, 18. 6. 2021, 9.12

3 leta, 2 meseca

Kim Džong Un: Pripravljamo se na dialog in konfrontacijo z ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,90

5

Kim Jong Un | Severna Koreja se mora v polnosti pripraviti na konfrontacijo z ZDA, da bi tako zaščitila dostojanstvo države in njenih interesov za neodvisen razvoj, je dejal voditelj Kim Džong Un.  | Foto Reuters

Severna Koreja se mora v polnosti pripraviti na konfrontacijo z ZDA, da bi tako zaščitila dostojanstvo države in njenih interesov za neodvisen razvoj, je dejal voditelj Kim Džong Un.

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je dejal, da se mora njegova država pripraviti tako na "dialog kot konfrontacijo" z ZDA, še posebej pa na slednje. S tem je Kim prvič doslej neposredno komentiral odnose z administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je nedavno zaključila pregled politike do Severne Koreje.

Kot je dejal Kim, se mora Severna Koreja "še posebej in v polnosti pripraviti na konfrontacijo, da bi tako zaščitila dostojanstvo države in njenih interesov za neodvisen razvoj", pa tudi da bi zagotovila "mirno okolje" in varnost svoje države.

Kim je govoril v četrtek na zasedanju centralnega komiteja Delavske stranke, ki se je ta teden začelo v Pjongjangu. Gre za prvi odziv Kima na usmeritve ameriške administracije pod vodstvom predsednika Joeja Bidna, ki je nedavno zaključila revizijo svoje strategije do Severne Koreje.

V njej ZDA obljubljajo "praktičen, umerjen pristop", vključno z diplomatskimi prizadevanji in zlasti z namenom, da bi Pjongjang prepričali v odpoved jedrskemu in raketnemu programu.

Kim se je z Bidnovim predhodnikom Donaldom Trumpom srečal trikrat, a pogovori o jedrski razorožitvi so naposled zastali.

severna koreja, kim jong un
Novice "Prostovoljno" fizično delo otrok v severnokorejskih državnih podjetjih
Kim Džong Un
Novice Severna Koreja zagrozila s krepitvijo vojaške moči