Sreda,
6. 1. 2021,
9.58

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

Severna Koreja Kim Jong Un

Sreda, 6. 1. 2021, 9.58

3 leta, 3 mesece

Kim Džong Un priznal, da je bil petletni gospodarski načrt neuspešen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v govoru ob začetku kongresa vladajoče Delavske stranke, ki naj bi določil gospodarske cilje države, priznal, da njegov petletni gospodarski načrt ni izpolnil ciljev "v skoraj nobenem sektorju".

Prvi kongres po letu 2016 je pritegnil veliko mednarodne pozornosti, saj naj bi Kim na njem, le dva tedna preden bo mandat nastopil novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden, predstavil nov petletni gospodarski načrt in zunanjepolitične cilje države, navaja STA.

Čudežna zmaga

V uvodnem nagovoru je Kim dejal, da je država od zadnjega kongresa dosegla "čudežno zmago" pri krepitvi svoje moči in svetovnega ugleda, pri tem pa se je skliceval na vojaški napredek, ki je leta 2017 dosegel vrhunec z uspešnimi testi medcelinskih balističnih raket, poroča STA.

Petletni načrt je strahotno zgrešil cilje v vseh sektorjih

Poudaril je, da bi moral biti prejšnji petletni načrt izpolnjen lani, vendar je strahotno zgrešil cilje v vseh sektorjih. Kongres naj bi celovito analiziral "izkušnje, lekcije in napake, ki smo jih storili v tem obdobju", je dodal Kim. V govoru je pozval k okrepitvi neodvisne moči Severne Koreje, kar naj bi ji pomagalo pri spoprijemanju z notranjimi in zunanjimi izzivi, ki ovirajo njen napredek, še navaja STA.

V Severni Koreji uradno niso potrdili nobene okužbe

V zvezi s pandemijo covid-19 je pohvalil člane stranke, da zagotavljajo "stabilne razmere". V Severni Koreji uradno sicer niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, čeprav je Pjongjang na tisoče "mogočih primerov" prijavil Svetovni zdravstveni organizaciji.

Severna Koreja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kongresa, ki bo potekal več dni, se udeležuje 7.000 delegatov, s fotografij pa je razvidno, da nihče od udeležencev ne nosi maske, prav tako ne upoštevajo pravil socialne distance.