Petek,
4. 10. 2024,
22.37

Osveženo pred

2 uri, 41 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

Natisni članek

zemeljski plaz katastrofa poplave BiH

Petek, 4. 10. 2024, 22.37

2 uri, 41 minut

Kamnolom usoden za vas blizu Jablanice. Odpadkov niso odpeljali že leta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,62
Spodnja Jablanica | Domačini Jablanice s prstom kažejo na kamnolom nad vasjo, ki naj ne bi imel vseh dovoljenj. | Foto Pixsell/Armin Durgut

Domačini Jablanice s prstom kažejo na kamnolom nad vasjo, ki naj ne bi imel vseh dovoljenj.

Foto: Pixsell/Armin Durgut

Grozljiva poročila in posnetki iz okolice Jablanice, kjer so razmere v teh dneh katastrofalne, med drugim prinašajo tudi namige o preteklih nepravilnostih, ki naj bi dodatno ustvarjale pogoje za uničenje ob tokratni povodnji. Bosanski spletni portal Istraga poroča o kaotičnem stanju v kamnolomu nad Spodnjo Jablanico, kjer so se leta nabirali gradbeni odpadki, ki so jih podivjani hudourniki odnesli proti naselju in povzročili pravo razdejanje. 

Neposredno iz kamnoloma se je na hiše v Spodnji Jablanici usul več kot dvajset metrov  širok plaz. Ogromni kosi granita so še vedno raztreseni naokoli, med njimi pa teče voda z vrha gore in ustvarja potoke, prizore opisujejo novinarji portala Istraga. Kamniti balvani, ki so jih z razstreljevanjem v kamnolomu nad vasjo ločili od velikih skal, so padali proti cesti Sarajevo-Mostar in zravnali vse pred seboj.

Lastnik kamnoloma je Dženan Honđo. Strokovnjaki naj bi v kamnolom prišli v naslednjih dneh in preiskali, ali je izkoriščanje potekalo pravilno in ali ima kamnolom vsa potrebna dovoljenja za delo. Po podatkih portala Istraga iz tega kamnoloma že leta niso odvažali "odpadkov", ki so se zaradi hudournikov usluli na vas.

Zvezni minister BiH za notranje zadeve Ramo Isak je potrdil, da je stekla kriminalistična preiskava naravne nesreče, ki je prizadela državo. "Ni naravno, da se kaj takšnega zgodi ob takšnih padavinah. Preiskava je v teku in bo pokazala, za kaj gre," je povedal za Radiosarajevo.ba.

poplave v Bih
Novice Z dronom posneli katastrofo v Jablanici #foto #video

Umrlo vsaj 20 ljudi

Obilne padavine, ki so zajele Bosno in Hercegovino, so najbolj prizadele ravno mesto Jablanica severno od Mostarja in okoliške kraje. Povzročile so več zemeljskih plazov in obsežne poplave, v katerih je umrlo okoli 20 ljudi, več deset jih pogrešajo. Voda je odnesla številne hiše, vlada entitete Federacije BiH pa je razglasila stanje naravne nesreče.

V Jablanici je v 24 urah po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena padlo 323 milimetrov dežja, bregove pa sta prestopili reki Neretvica in Seončica.

V Jablanici je po poročanju portala televizije Al Jazeera voda odnesla 15 hiš in več vozil. Pod vodo so še naselja Konjic, Kreševo in Fojnica, prizadeta sta tudi Kiseljak in Vareš.

Po informacijah, ki jih navaja portal sarajevskega časnika Dnevni avaz, je doslej umrlo najmanj 18 ljudi, od tega 16 v Jablanici in dva v Fojnici, drugi mediji pa navajajo tudi do 20 žrtev. Ker več deset ljudi pogrešajo, bo številka na koncu verjetno še precej višja.

Kolpa
Novice Krka bo v soboto še poplavljala, a bo gladina vode nato začela upadati #foto #video
burja
Novice Močnemu dežju se je pridružil veter. Padala so drevesa, sprožili so se plazovi.
Soča
Novice Poglejte, kako je divjala Soča #video