Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
15. 10. 2013,
15.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 10. 2013, 15.08

7 let, 12 mesecev

Kako lahko Slovenec občuti ameriške politične razprtije

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Politične razprtije v ZDA glede dviga meje zadolževanja in proračuna, ki so privedle do delnega zaprtja vlade, nimajo posledic le za Američane, na svoji koži jih lahko občuti tudi Slovenec.

Zaprtje (dela) ameriške vlade, t. i. shutdown, poteka od 1. oktobra. Nedelujoči so vsi "nenujni" deli zvezne vlade, zaprti nacionalni muzeji, parki, prekinjeni so vladni programi, na prisilnem dopustu je ostalo okoli 800 tisoč vladnih uslužbencev. Zaprtje vlade – zadnjega, ki je bil hkrati najdaljši, so Američani preživljali leta 1995/96 – tokrat spremlja pogajanje o dvigu meje javnega dolga. Ne le Američani, tudi preostali svet s približevanjem 17. oktobra, skrajnega roka za dvig meje, vse bolj nestrpno spremlja dogajanje v Washingtonu.

Prestižni program S posebnim zanimanjem prerekanje republikancev in demokratov v kongresu spremlja novinar Večera Uroš Esih. Izbran je bil namreč, da sodeluje v programu Edwarda Murrowa za tuje novinarje, ki ga organizira ameriško zunanje ministrstvo. V okviru programa, ki poteka od leta 2006, vsako leto izberejo okoli 120 tujih novinarjev z vsega sveta. Če dogovora o proračunu in dvigu dolga do 17. oktobra ne bo, bodo ZDA padle v t. i. fiskalni prepad, novinarji, med njimi Esih, pa bodo ostali brez sodelovanja v programu, saj ga ne bodo prestavljali, temveč bo odpadel. "Če proračun ni sprejet, ni financiranja projekta in projekt se ne prestavi, ampak, kolikor sem razumel, odpade, tako da ga letos ne bo," je povedal Esih. Program bi odpadel prvič od začetka izvajanja pred sedmimi leti.

Ne ve še, ali naj spakira kovčke Esiha je za sodelovanje pri programu, ki velja za prestižno in kakovostno, kandidiralo ameriško veleposlaništvo v Sloveniji, izbral pa ga je State Department. "Program je zasnovan tako, da se najprej celotna skupina zbere v Washingtonu, kjer poteka skupni del konference. Potem se skupina razdeli na osem ali devet manjših skupin, ki potujejo v srednje velika ameriška mesta. Vsaka skupina obišče dve mesti. Jaz grem iz Washingtona v Minneapolis, za drugi kraj pa še nisem dobil tega podatka. Tam poteka program, ki ga organizirajo lokalne fakultete oz. novinarska središča in je v glavnem novinarsko izobraževanje, različni vidiki. Na koncu pa se skupina spet sreča v New Yorku, kjer poteka sklepni del programa," je razložil Esih in dodal, da bo, če program ne odpade, v ZDA odpotoval 26. oktobra.

Ostaja optimist, a negotovost je prisotna Novinar Večera podrobnega programa v rokah še nima, saj ga zaradi zaprtja vlade še niso potrdili. Prejšnji teden je prek ameriškega veleposlaništva v Sloveniji s State Departmenta dobil obvestilo, da lahko program odpade. "Verjetno bo treba čakati do petka zjutraj po našem času," pravi Esih, ki je bil počaščen, da je bil izbran, in se je poti na izobraževanje v ZDA veselil, predvsem tega, da bo spoznal številne novinarske kolege z vsega sveta, in okoli tega planiral preostale stvari. Čeprav se rok za dvig meje zadolževanja nezadržno približuje, ostaja optimist. "Upamo na najboljše. Ostajam optimist do četrtka in imam občutek 70 : 30 ali pa 80 : 20, da bo šla zadeva skozi, je pa seveda prisoten kanček negotovosti."

Senat blizu dogovora Nekaj razlogov za optimizem z informacijami, ki prihajajo iz Washingtona, je. Vodilni predstavniki senata, kjer imajo večino demokrati, sporočajo, da so blizu dogovora. Če ga sklenejo, bodo oči potem uprte v predstavniški dom, kjer imajo večino republikanci. Če sporazuma pred četrtkom ne bo, bodo ZDA plačilno nesposobne, kar bi zamajalo ne le ameriško, temveč celotno svetovno gospodarstvo. Hkrati bodo zvezne službe še naprej zaprte, vladni programi pa se še vedno ne bodo izvajali. In okoli 120 novinarjev z vsega sveta, med njimi Esih, bo ostalo brez programa za izobraževanje.

Ne spreglejte