Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

princ Filip kraljica Elizabeta II. kraljica

Četrtek, 4. 5. 2017, 10.02

6 let, 7 mesecev

Razrešena skrivnost dogajanja na britanskem dvoru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13
princ Filip | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. je sklicala izredni sestanek svojega celotnega osebja. Nič nenavadnega, le da je letos zaradi skrivnostnega načina sklica srečanja monarhinja sprožila ugibanja, da se na dvoru pripravlja nekaj velikega.

Kraljeva družina je dvome o skrivnostnem dogajanju razrešila s sporočilom, da se 95-letni princ Filip od jeseni ne bo več udeleževal javnih dogodkov. Pri sprejetju te odločitve ima princ polno podporo kraljice Elizabete, so poudarili.

Princ, ki je član kar 780 različnih organizacij, bo do avgusta še izpolnjeval že načrtovane obveznosti, vabil na prihodnje dogodke pa ne bo več sprejemal, čeprav se bo občasno morebiti kljub vsemu odločil za udeležbo na posameznih dogodkih.

V britanskih medijih so se še pred objavo kraljevega sporočila hitro pojavila ugibanja, da utegne dvor sporočiti kakšno veliko novico, povezano s kraljico ali pa njenim možem, princem Filipom. Pojavila so se celo ugibanja, da je kateri izmed njiju umrl.

Viri iz palače so po divjih ugibanjih za medije potrdili, da je sestanek res sklican, da pa na njem ni pričakovati nič dramatičnega oziroma da "ni razloga za alarm".

Osebje tako Buckinghamske palače kot tudi gradu Balmoral na Škotskem - v London je pripotovalo osebje z vseh posestev, ki so v lasti kraljice -  bo nagovoril višji uradnik dvora, sir Christopher Geidt. Tudi zaposleni v kraljičinem gospodinjstvu ne vedo, kaj je tema dopoldanskega sestanka, zato so ugibanja še toliko večja.

Zastava na vrhu droga

Britance je nekoliko pomirilo dejstvo, da zastava na drogu pred Buckinghamsko palačo še vedno visoko plapola in ni bila spuščena na pol droga, kar pomeni, da v kraljevi družini ni bilo smrti.

Elizabeta II., ki je aprila dopolnila 91. let, je včeraj na obisku gostila britansko premierko v odstopu Thereso May, princ Filip, ki bo junija dopolnil 96 let, pa se je udeležil odprtja igrišča za kriket. Oba sta bila videti dobrega zdravja, poročajo britanski mediji.

Ne spreglejte