Nedelja,
6. 10. 2024,
17.11

Osveženo pred

2 uri, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 6. 10. 2024, 17.11

2 uri, 38 minut

Je to skrivnostna moč, zaradi katere bo Kitajska premagala Zahod?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87
Kitajska Peking ponoči | Kitajska je trenutno drugo najmočnejše gospodarstvo na svetu, pred njo so samo ZDA. Na fotografiji: Peking ponoči. | Foto Guliverimage

Kitajska je trenutno drugo najmočnejše gospodarstvo na svetu, pred njo so samo ZDA. Na fotografiji: Peking ponoči.

Foto: Guliverimage

"Na Zahodu, bodisi v Franciji, Veliki Britaniji ali v ZDA, se trepljamo po ramenih in govorimo, kako kapitalistični smo. Da smo polnokrvni kapitalisti in podobno. Toda kdaj je bil v zahodnem svetu zadnji veliki bankrot? Ali smo lahko kapitalisti, če nobeno podjetje ne propade? Kako lahko kapitalizem sploh deluje brez stečajev podjetij?" Tako se sprašuje francoski finančni analitik Louis-Vincent Gave, ki je strokovnjak za Azijo.

Po drugi strani Louis-Vincent Gave trdi, da lahko sam našteje deset stečajev kitajskih podjetij v zadnjih treh ali štirih letih. Gre za stečaje podjetij, ki so izdelovala avtomobile, sončne celice, se ukvarjale z nepremičninami …

Je na Kitajskem več konkurence na trgu kot v ZDA?

Tako pridemo do paradoksa, da je na Kitajskem veliko več konkurence in posledično veliko več stečajev kot v ZDA, poudarja Gave in pojasnjuje, da kitajska ekonomija deluje tako, da obstaja močan vladni nadzor nad gospodarstvom.

Emmanuel Todd
Novice Pravilno je napovedal propad Sovjetske zveze, zdaj napoveduje propad Zahoda

A ta močni vladni nadzor paradoksalno vodi v položaj, ko je trg bolj dinamičen pri ustvarjanju novih podjetij, a tudi bolj dinamičen pri uničevanju podjetij, ki niso uspešna.

ZDA: monopoli in vladno reševanje podjetij?

Po drugi strani pa v ZDA, kjer je verjetno obraten položaj, ko ima kapital večji nadzor nad vlado, v večini gospodarskih panog nastajajo monopoli, vlada pa po Gavejevih besedah na nešteto načinov rešuje podjetja, da bi se ta izognila stečaju.

Gave meni, da prihajamo do zanimivega položaja, ko je morda "komunistična Kitajska" danes najboljši primer prostotržne kreativne destrukcije (pojem, ki ga je iznašel ekonomist Joseph Schumpeter, op. p.), medtem ko so za ZDA zdi, da postajajo vse bolj okostenele v neki obliki korporativnega protekcionizma, kjer so velika podjetja vse bolj zaščitena pred propadom.

Ali dinamični trg nad seboj potrebuje močno vlado?

"To resnično odpira fascinantna vprašanja o vlogi vlade v gospodarstvu ... A če dobro pomislimo, je nekako logično, da če pustite kapitalu, da se sam regulira, se bo ta želel premakniti v stanje, ko ne more izgubiti in lahko vzpostavi monopol. In da paradoksalno potrebujete močnega razsodnika nad kapitalom, da bi spodbudili resnično dinamičen gospodarski sistem," poudarja francoski finančni analitik.

Ljubljana
Novice Vse, česar vam niso nikoli hoteli povedati

Glede razlik med ZDA in Kitajsko Gave tudi pojasnjuje, da za razliko od ZDA na Kitajskem borza ni tako pomembna. Na Kitajskem ima namreč samo deset odstotkov Kitajcev v lasti delnice, medtem ko ima v ZDA delnice sedemdeset odstotkov Američanov.

Večina Kitajcev je ravnodušnih do borznih zlomov

"Torej, če bo jutri ameriški delniški trg doživel padec vrednosti delnic za dve tretjini, se bo sedemdeset odstotkov Američanov počutilo precej bolj revno. Če pa na Kitajskem vrednost delnic pade za dve tretjini, bo devetdesetim odstotkom Kitajcev vseeno," še pravi Gave.

Piz Gloria na gori Schilthorn
Novice Kaj se dogaja v Alpah?! Neznana energija?
Črni oblaki
Novice Nad Slovenijo se zgrinjajo črni oblaki
Praga
Novice Je to država, ki Sloveniji diha za ovratnik?
Veleblagovnica
Novice Zlata leta v Sloveniji
Hallstatt
Novice Je bila Slovenija nekoč bogata kot Avstrija?
Giorgia Meloni
Novice Slovenija ji vse bolj diha za ovratnik