Četrtek,
1. 8. 2024,
11.11

Osveženo pred

4 ure, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Ismail Hanija smrt vojna vojska Izrael Mohamed Deif

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 11.11

4 ure, 40 minut

Izraelska vojska potrdila smrt vojaškega vodje Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Mohamed Deif | Po navedbah izraelske vojske je bil Deif poveljnik vojaškega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, in drugi poveljnik Hamasa na območju Gaze.  | Foto Reuters

Po navedbah izraelske vojske je bil Deif poveljnik vojaškega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, in drugi poveljnik Hamasa na območju Gaze.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je danes sporočila, da je bil v napadu, ki ga je sredi julija izvedla v Han Junisu na jugu območja Gaze, ubit vojaški vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Mohamed Deif, poročajo tuje tiskovne agencije.

"IDF (izraelska vojska) sporoča, da so 13. julija njena vojaška letala izvedla napad na območju Han Junisa, po obveščevalni oceni pa lahko potrdimo, da je bil Mohamed Deif v napadu ubit," je izraelska vojska zapisala v sporočilu za javnost.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je takrat po napadu na begunsko taborišče v naselju Al Mavasi na jugu Gaze sporočil, da je bil namen napada odstraniti Mohameda Deifa in njegovega namestnika Rafa Salamo. Dan zatem je dejal, da njegova vlada ni z gotovostjo prepričana, da je bil v napadu ubit Deif, je pa po navedbah izraelske vojske umrl njegov namestnik.

Po navedbah izraelske vojske je bil Deif poveljnik vojaškega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, in drugi poveljnik Hamasa na območju Gaze. "Deif je načrtoval in izvedel pokol 7. oktobra, v katerem je bilo na jugu Izraela ubitih 1.200 ljudi, na območju Gaze pa ugrabljenih 251 talcev," je poudarila izraelska vojska. Dodala je, da je Deif v prejšnjih letih vodil, načrtoval in izvedel številne teroristične napade na Izrael.

Izraelska vojska smrt vodje Hamasa potrdila dan po napadu na Ismaila Hanija 

Izraelska vojska je smrt vojaškega vodje Hamasa potrdila dan po tem, ko je bil v sredo v napadu v Teheranu ubit politični vodja gibanja Ismail Hanija.

Uboj Hanije, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, in umor enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu. Izrael še ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije.

Bejrut
Novice Po izraelskem napadu na Bejrut našli truplo visokega poveljnika Hezbolaha
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: Izrael je vsem sovražnikom zadal uničujoče udarce
Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa
Novice V Teheranu pogrebna slovesnost za vodjem terorističnega gibanja Hamas