Sreda,
16. 10. 2024,
11.55

Osveženo pred

1 ura, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

Natisni članek

vojska raketa napad Gaza Bejrut Izrael

Sreda, 16. 10. 2024, 11.55

1 ura, 17 minut

Vojna na Bližnjem vzhodu

Iran: V primeru izraelskega napada smo pripravljeni na odločen odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53
Abas Aragči Araghchi | Teheran je 1. oktobra proti Izraelu izstrelil približno 200 raket kot odgovor na uboj političnega vodje palestinskega islamisitčnega gibanja Hamas. Na fotografiji Seyyed Abbas Araghchi. | Foto Reuters

Teheran je 1. oktobra proti Izraelu izstrelil približno 200 raket kot odgovor na uboj političnega vodje palestinskega islamisitčnega gibanja Hamas. Na fotografiji Seyyed Abbas Araghchi.

Foto: Reuters

Iran je pripravljen na odločen odgovor v primeru izraelskega napada na islamsko republiko, je v torek generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu sporočil iranski zunanji minister Abas Aragči. ZN je ponovno pozval k ustavitvi izraelske agresije in okrepitvi dobave pomoči v Gazo in Libanon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarki dneva:

9.43 Iran posvaril pred odločnim odgovorom v primeru izraelskega napada

8.20 ZDA pozivajo Izrael k izboljšanju humanitarnih razmer v Gazi
7.45 Izraelska vojska z novim napadom na Bejrut

9.43 Iran posvaril pred odločnim odgovorom v primeru izraelskega napada

"Iran si na vso moč prizadeva za zaščito miru in varnosti v regiji in je popolnoma pripravljen na odločen in obžalovanja vreden odgovor na kakršne koli avanture Izraela," je med telefonskim pogovorom z Guterresom dejal Aragči. Hkrati je ZN pozval, naj ustavijo zločine in agresijo Izraela ter okrepijo dobavo humanitarne pomoči v Gazo in Libanon.

Teheran je 1. oktobra proti Izraelu izstrelil približno 200 raket kot odgovor na uboj političnega vodje palestinskega islamisitčnega gibanja Hamas Ismaila Hanije, vodje libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nastale in iranskega generala Abasa Nilforušana.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je prejšnji teden napovedal, da bo odziv Izraela "smrtonosen, natančen in presenetljiv". Predsednik ZDA Joe Biden pa je kmalu po napadu Irana Izraelu odsvetoval napade na naftna polja islamske republike, posvaril je tudi pred napadi na njene jedrske objekte.

8.20 ZDA pozivajo Izrael k izboljšanju humanitarnih razmer v Gazi

Ameriška vlada je pozvala Izrael, naj okrepi dobavo humanitarne pomoči za Gazo in izboljša tamkajšnje humanitarne razmere v roku 30 dni. Če Izrael ne bo ukrepal, bi to lahko vplivalo na vojaško pomoč ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Gre za to, da se razmere spremenijo in da civilisti v Gazi, ki danes nimajo ustreznega dostopa do hrane, zdravil in drugih humanitarnih dobrin, dejansko vidijo spremembo v svojem vsakdanjem življenju kot rezultat naših prizadevanj," je v torek v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Izrael bi lahko kršil ameriške zakone o vojaški podpori, če ne bo sledil pozivu Washingtona, to pa bi lahko ogrozilo dobavo orožja. Na zunanjem ministrstvu sicer niso podrobneje pojasnili posledic, če Izrael ne bi sledil pozivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško zunanje ministrstvo je s tem posredno potrdilo poročanje medijev, da Izraelu grozi omejitev dobave ameriškega orožja, če se razmere v palestinski enklavi ne bodo spremenile.

Washington je pismo s pozivom poslal v nedeljo, gre pa za najbolj resno pisno grožnjo doslej, poroča britanski BBC.

V njem so ZDA izrazile zaskrbljenost zaradi slabšanja humanitarnih razmer, saj da je Izrael prejšnji mesec prepovedal oz. oviral skoraj 90 odstotkov humanitarnih premikov med severom in jugom enklave.

Izrael pismo še preučuje. Kot so zagotovili, pa nameravajo odgovoriti na pomisleke ameriških kolegov.

7.45 Izraelska vojska z novim napadom na Bejrut

Izraelska vojska je davi izvedla nov zračni napad na Bejrut, kjer so pred tem prebivalce južnih predelov mesta pozvali k evakuaciji. Pozneje je napadla tudi mesto Nabatija na jugu Libanona, od koder poročajo o petih smrtnih žrtvah. Več izstrelkov je proti severu Izraela izstrelilo tudi šiitsko gibanje Hezbolah.

Tarča izraelske vojske je bila danes soseska Haret Hreik na jugu libanonske prestolnice, od koder francoska tiskovna agencija AFP poroča o vsaj dveh napadih. Tiskovni predstavnik vojske je pred tem prebivalce območja z zapisom na omrežju X pozval k umiku, češ da se nahajajo v bližini ciljev, povezanih s Hezbolahom.

Bejrut, Libanon, zračni napad Izraelcev na Bejrut | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kasneje je Izrael sporočil, da je zadel podzemno skladišče, kjer naj bi bilo shranjeno orožje proiranskega gibanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bejrut, Libanon, zračni napad Izraelcev na Bejrut | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izraelska vojska je danes napadla tudi mesto Nabatija na jugu države, kjer je bilo po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje ubitih najmanj pet ljudi. Med ubitimi je bil tudi župan mesta, je potrdila guvernerka istoimenske regije Hovaida Turk in dodala, da je Izrael izvedel 11 napadov na Nabatijo in okoliška območja. Reševalci pod ruševinami iščejo druge morebitne žrtve napada.

Izrael je v zadnjih tednih že večkrat napadel južni del Bejruta, smrtonosne napade pa izvedel tudi v drugih delih države. Odkar se je konflikt minuli mesec zaostril, je bilo v Libanonu glede na podatke zdravstvenih oblasti ubitih že več kot 1.300 ljudi, čeprav je po ocenah AFP dejanska številka višja.

Tudi Hezbolah napada še naprej

Sever Izraela še naprej napada tudi Hezbolah, ki je po lastnih navedbah tudi danes proti mestu Safed izstrelil salvo raket. Izraelska vojska je sporočila, da je proti severu Izraela poletelo okrog 50 izstrelkov, o žrtvah ne poročajo.

Namestnik vodje Hezbolaha Naim Kasem je v torek v videonagovoru Izraelcem sporočil, da je prekinitev ognja edina rešitev konflikta, ki bi razseljenim civilistom omogočila vrnitev na sever Izraela. V nasprotnem primeru je napovedal nadaljevanje napadov.

Netanjahu je nato zavrnil idejo prekinitve ognja, po kateri bi Hezbolah ohranil prisotnost blizu meje z Izraelom. V telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom je dejal, da nasprotuje "enostranski prekinitvi ognja, ki ne spreminja varnostne situacije v Libanonu".

Izrael se namreč zavzema za tamponsko območje ob meji z Izraelom, kjer ne bi bilo Hezbolahovih borcev. Brez tega in ukrepov, ki bi Hezbolahu onemogočili ponovno oborožitev, Izrael ne bo privolil v noben dogovor, je v izjavi v torek dodal Netanjahujev kabinet.

Gaza
Novice Opozorilo Izraelu: Imate samo še 30 dni