Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izgredi

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 11.16

8 let

Izgredi med protesti v romunski prestolnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Romuniji se širijo protesti proti predsedniku Traianu Basescuju in varčevalnim ukrepom romunske vlade.

V prestolnici Bukarešta je v nedeljo zvečer protestnikom uspelo prebiti eno od cestnih zapor, ki jo je postavila policija. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 51 ljudi, od tega štirje policisti. 29 protestnikov so aretirali.

Protestirajo tudi v drugih mestih Protestniki so poleg tega v Bukarešti policiste obmetavali s kamenjem in molotovkami ter plenili trgovine. Sprva miroljuben protest se je sprevrgel v nasilne izgrede, ko so se zvečer protestnikom pridružili nogometni navijači. Poleg v Bukarešti so protesti v nedeljo potekali tudi v Temišvaru, Craiovi, Cluju in Iasi.

Premier Boc: Obstaja še prostor za dialog, ni pa prostora za nasilje Romunski premier Emil Boc je nedeljsko nasilje obsodil, vendar je obenem izrazil razumevanje ob ogorčenju ljudi. "Obstaja še prostor za dialog, ni pa prostora za nasilje," je dejal.

V središču Bukarešte znova na stotine protestnikov Kljub nedeljskim izgredom se je v središču Bukarešte znova zbralo na stotine protestnikov, večinoma študentov in upokojencev. Več deset se jih je ponovno zbralo tudi v mestih Temišvar na zahodu države ter Craiova in Constanta ob Črnem morju.

Avtoritaren način vladanja in nezadovoljstvo z varčevalnim programom vlade Protesti v Romuniji so se sicer začeli minuli četrtek, v petek pa so dosegli vrhunec. V Bukarešti je v nedeljo že tretjič zapored prišlo do izgredov. Protestniki predsedniku Basescuju očitajo avtoritaren način vladanja, nezadovoljni pa so tudi z varčevalnim programom vlade, ki naj bi bil pogoj za pomoč državi s strani Mednarodnega denarnega sklada. Vlada naj bi varčevalni program v celoti uveljavila v dveh letih, doslej pa so že zamrznili pokojnine in znižali plače javnim uslužbencem. Prav tako je vlada davek na dodano vrednost zvišala za pet odstotnih točk. Premier Boc je danes zatrdil, da je varčevanje že pospešilo gospodarsko rast, da pa ljudje tega ne občutijo "z danes na jutri".

Ne spreglejte