Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ISIS Islamska država novinarstvo

Četrtek, 9. 10. 2014, 15.14

8 let

Islamistična pravila za novinarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ISIS je izdal 11 točk, ki se jih morajo držati novinarji, sicer jih bodo usmrtili.

Ko so se borci ISIS-a z lokalnimi enotami borili za nadzor nad sirijsko provinco Deir Ezzor, so o tem poročali le sirski novinarji. A ko so islamisti prevzeli nadzor, so novinarje postavili pred ultimat: pišite po naših pravilih ali pa odidite, če pa se boste vrnili, bomo vas in vaše družine križali.

Po poročanju portala Syria Deeply so vse novinarje v provinci poklicali na sestanek in jim predstavili enajst pravil novinarskega obnašanja na ozemljih, ki jih nadzoruje ISIS. "Na sestanku so bili prisotni medijski strategi ISIS-a," je za portal dejal sirski novinar Amer, ki je eden redkih, ki še poročajo iz zasedenih ozemelj. Enajst novinarskih pravil Vsem so razdelili seznam 11 pravil, ki se jih morajo držati.

1. Vsi novinarji morajo prisegati zvestobo kalifu Abu Bakru Al-Bagdadija. Postati morajo podaniki Islamske države in morajo biti predani svojemu imamu.

2. Njihovo delo nadzoruje urad za medije Islamske države.

3. Novinarji lahko delajo za mednarodne novinarske agencije, denimo Reuters, AFP ali AP, ne pa za mednarodne in lokalne televizijske postaje. Prepovedano je, da bi televizijam dajali ekskluzivni material in da imajo z njimi kakršenkoli stik.

4. Še posebno je prepovedano delati za televizije, ki so že na črni listi, to so Al-Arabia, A-Jazeera in Orient.

5. Novinarji smejo pokrivati uradne dogodke na terenu brez javljanja uradu za medije Islamske države. Ti članki in fotografije morajo biti podpisani z novinarjevim in fotografovim imenom.

6. Novinarji reportaž ne smejo objavljati brez predhodnega javljanja uradu za medije Islamske države.

7. Novinarji imajo lahko profile na družbenih mrežah in bloge, kjer lahko objavljajo besedila in fotografije, a urad za medije mora imeti vse naslove strani in elektronske pošte.

8. Pri fotografiranju morajo upoštevati pravila Islamske države in ne smejo fotografirati lokacij, kjer je to zaradi varnostnih razlogov prepovedano.

9. Urad za medije Islamske države bo spremljal delo novinarjev na njihovem ozemlju, pa tudi v državnih medijih. Kršenje pravil bo pomenilo sankcije za novinarja.

10. Pravila niso dokončna in se lahko v katerekoli trenutku spremenijo, glede na sodelovanje novinarjev in njihovo predanost bratom v uradu za medije Islamske države.

11. Novinarji bodo dobili licenco za delo, za katero zaprosijo urad za medije Islamske države.

Cenzura kot pod Asadom Kot je poročal očividec, je po končanem sestanku večina prisotnih novinarjev podpisala strinjanje s pravili. Tisti, ki ga niso, so zapustili državo. A kot je na svojem Facebook profilu zapisal medijski aktivist Shiraz Maher, so mu medijski predstavniki ISIS-a tudi po odhodu pošiljali SMS-e z grožnjami. Med drugim so grozili, da ga bodo križali, prav tako pa tudi njegovo družino.

"Novinarji so hitro postali največji sovražniki Islamske države in za vsako ceno jih želijo utišati, podobno kot je to na začetku revolucije želel Asadov režim," je zapisal na svojem Facebook profilu: "ISIS-ova pravila so enaka vrsta cenzure, kot sem je bil deležen pod vlado Bašarja Al-Asada. Tudi njegov režim je neposlušne novinarje zapiral in moril."

Kot je zapisal, je le s težavo pobegnil iz mesta, saj so ga islamisti že dali na črno listo in določili njegovo kazen: smrt.

Sicer po znanih podatkih na ozemlju, ki ga zaseda ISIS, ni več tujih novinarjev, tako da so ta pravila spisali za sirske in iraške novinarje, ki še delujejo tam.

Ne spreglejte