Nedelja,
6. 10. 2019,
15.32

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Irak nasilje protesti smrtne žrtve

Natisni članek

Nedelja, 6. 10. 2019, 15.32

4 leta, 9 mesecev

Iraški premier po krvavih protestih napovedal vrsto socialnih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Protesti v Iraku | Vzroki za proteste v Iraku so korupcija oblasti, brezposelnost in slabe javne storitve. | Foto Reuters

Vzroki za proteste v Iraku so korupcija oblasti, brezposelnost in slabe javne storitve.

Foto: Reuters

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je napovedal vrsto socialnih ukrepov, s katerimi bi odgovorili na zahteve protestnikov in končali nasilne protivladne proteste, v katerih je bilo v minulih dneh ubitih več kot sto ljudi, več tisoč pa je bilo ranjenih.

Protesti proti korupciji oblasti, brezposelnosti in slabim javnim storitvam, kot sta dostop do čiste vode in elektrike, so v torek izbruhnili v več mestih po državi in se nadaljevali tudi v soboto. V protestih je bilo ubitih več kot sto ljudi, okoli štiri tisoč pa je ranjenih.

Protesti Irak
Novice Krvavi protivladni protesti pretresajo Irak, ubitih že skoraj sto ljudi

Premier napovedal, da bo vlada odgovorila na zahteve protestnikov

Premier Adel Abdel Mahdi je v prizadevanjih, da bi pomiril protestnike, v petek napovedal, da bo odgovoril na njihove zahteve. Po seji vlade v soboto zvečer je tako sporočil, da so sprejeli odlok, ki vsebuje 17 ukrepov, in sicer od pomoči pri pridobitvi stanovanj do finančnih ugodnosti za brezposelne mlade.

V krvavih protivladnih protestih v Iraku je življenje izgubilo več kot sto ljudi. | Foto: Reuters V krvavih protivladnih protestih v Iraku je življenje izgubilo več kot sto ljudi. Foto: Reuters

Eden od ukrepov predvideva tudi vzpostavitev programa za usposabljanje 150 tisoč brezposelnih Iračanov, pri čemer bodo tistim, ki bodo uspešno končali program, podelili posojila za ustanovitev malih in srednje velikih podjetij.

Protesti Irak
Novice Iraški premier napovedal, da bo upošteval zahteve protestnikov #video

K ustavitvi nasilja pozvali tudi v Združenih narodih

Nadaljnjih 150 tisoč brezposelnih, ki ne morejo najti dela, bo tri mesece prejemalo nadomestilo. Eden od ukrepov predvideva tudi, da bodo zgradili sto tisoč stanovanj, potem ko so lokalne oblasti v več pokrajinah septembra začele rušiti domove, zgrajene brez dovoljenja oblasti, v katerih prebiva tri milijone Iračanov.

Vlada je tudi odločila, da protestnike, ki so bili ubiti v protestih, imenuje za mučenike, njihove družine pa bodo s tem deležne nekaterih ugodnosti. Vsi, ki so bili v protestih ranjeni, se bodo lahko zdravili na stroške države, vključno z zdravljenjem v tujini. Zaradi krvavih protestov so se v soboto oglasili tudi v Združenih narodih (ZN) in pozvali k ustavitvi krvavega nasilja v državi.