Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2008,
13.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2008, 13.44

8 let, 1 mesec

Iran grozi z vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodja iranske revolucionarne garde, general Mohamed Ali Džafari, je v četrtek zvečer opozoril, da bi vsak napad ZDA ali Izraela na iranske jedrske objekte pomenil začetek vojne.

Iranski nacionalni radio pa je poročal, da se bo Iran še danes odzval na mednarodni predlog glede spornega jedrskega programa. "Vsaka akcijo proti Iranu bomo razumeli kot začetek vojne," je dejal Ali Džafari v četrtek zvečer in pri tem podaril, da bodo ob morebitnem iranskem posredovanju "agresorji obžalovali svojo odločitev za začetni napad". ZDA namreč nikoli niso izključile možnosti posredovanja svojih sil v povezavi s spornim iranskim jedrskim programom, za katerega se Zahod boji, da služi razvoju jedrskega orožja v Iranu.

Izraelci se že urijo za morebitno posredovanje Izrael je medtem v zadnjem času večkrat poudaril, da bo Teheranu razvijanje jedrskega orožja preprečil za vsako ceno. Tudi ameriški mediji so v zadnjih dneh poročali, da se je več kot 100 izraelskih letal skupaj z grškimi pretekli mesec urilo za morebitno posredovanje, kar naj bi bilo tudi opozorilo Iranu.

Celoten Izrel na dosegu iranskih raket Džafari je Izrael opozoril pred morebitnim napadom na Iran in izpostavil, da je celoten Izrael znotraj območja dosega iranskih raket. Medtem Iran še vedno vztraja, da je njegov jedrski program namenjen le pridobivanju energije in zavrača vsakršne očitke o razvijanju jedrskega orožja.

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je sredi junija kot znak prizadevanj za rešitev iranske jedrske krize Teheranu predal nov predlog šesterice, ki sodeluje v jedrskih pogajanjih z Iranom (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija).

Šesterica ponuja gospodarske in trgovinske spodbude V tem predlogu so Teheranu ponudili gospodarske in trgovinske spodbude, šlo pa naj bi za "osveženi predlog", ki ga je Solana Iranu izročil že junija 2006 in v katerem je šesterica izrazila pripravljenost pomagati Teheranu pri razvoju bolj sodobne tehnologije in pri nabavi obogatenega urana v miroljubne namene.

V predlogu šesterica priznava pravico Irana do jedrske energije, ob tem pa ga poziva, naj deluje v skladu z resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov.

Iranski nacionalni radio je danes poročal, da se bodo iranske oblasti še danes odzvale na omenjeni predlog, kar naj bi po telefonu Solani zagotovil tudi glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili. Sogovornika naj bi se ob tem tudi sporazumela, da se bodo pogajanja med stranema nadaljevala v drugi polovici julija.

Ne spreglejte